Ange ditt sökord

Flyt minskar stressrelaterad smärta

Flyt minskar stressrelaterad smärta

Floating är effektiv mot långvarig stressrelaterad smärta, det visar en studie vid Karlstads universitet. Det läkande kan ligga i att vara ”här och nu”.

Annons:

Personer som lider av stressrelaterade hälsoproblem som långvarig smärta, depression eller ångest mår bra av att flyta i en stor tank med saltvatten. Effekten håller i sig även fyra månader efter behandlingsperioden. Problem med hälsan under lång tid karaktäriserade dem som ingick i undersökningen. Flera hade fått diagnosen ”utbrändhet”. De hade olika stressrelaterade symtom som smärta, utmattning, depression och ångest.

– Det här är personer som ofta provat många olika behandlingar tidigare och som har allra störst behov av avslappning, men som haft svårast att ta till sig avslappningsmetoder. De är så uppe i varv att det inte fungerar, säger professor Torsten Norlander som lett studien.

Vad är det då som händer när vi flyter i saltvatten? Behandling tycks utlösa kroppens avslappningsrespons. Nivån av stresshormoner sjönk under och efter flytbehandling. Efter en behandlingsperiod på sammanlagt sju veckor var 22 procent av deltagarna i flytgruppen helt smärtfria och 56 procent upplevde en klar förbättring. 19 procent kände ingen förändring och 3 procent hade blivit sämre. Dem som förbättrats upplevde olika skillnader, flera sov bättre, upplevde mindre stress, ångest och en av fyra upplevde en klar förbättring eller kom helt ur sin depression.

Här och nu

Stress handlar mycket om att vi oroar oss för det som varit och det som ska komma. Forskarna menar att när en människa istället lyckas befinna sig i ett slags här-och nu- tillstånd blir det en vila för hjärnan. Kanske lyckas floating skapa just det här tillståndet. I en mörk och tyst flyttank skärmas man av från en mängd sinnesintryck. Förutom att hjärnan får vila slappnar musklerna av. I en av delstudierna har forskarna funnit att det räcker med cirka 12 flytbehandlingar för att uppnå resultat.

Artikel publicerad i Tidskriften Doktorn nr 2 2006

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: