Ange ditt sökord

Fler eksemfria dagar

Fler eksemfria dagar

Den kortisonfria salvan Protopic används för medelsvåra och svåra eksem för minskad inflammation och kliande. EMEA (EU:s läkemedelsmyndighet)har nu godkänt salvan för akut behandling och som förebyggande underhållsbehandling under tolv månader.

Annons:

Studier visar att när Protopic används som underhållsbehandling istället för enbart vid eksemutbrott ökar tiden till nästa försämringstillfälle från 15 dagar till 142 dagar. Detta har gett ny förståelse för eksemutvecklingen. Patienterna har sannolikt en underliggande inflammation även när man inte har synliga eksem, vilket gör att underhållsbehandling är viktig. Ny indikation för salvan Protopic är att även använda den förebyggande, två gånger per vecka, på tidigare uppblossande eksem. Forskningsresultat visar att den nya behandlingsstrategin gör att 40 procent av patienterna med medelsvåra till svåra eksem slipper försämringstillfällen under minst ett år.
Salvan som är receptbelagd, kan användas från två års ålder till patienter med medelsvåra till svåra eksem och för de som har fyra eller fler försämringstillfällen varje år kan man även behandla förebyggande, två gånger per vecka. Salvan blockerar vissa enzymer inblandade i immunsystemets inflammatoriska process. Detta gör att inflammationen och kliandet minskar, vilket höjer patienterna livskvalitet. Man får inga av de biverkningar som kortison ger, det man däremot kan få är en viss hudirritation.

Kronisk sjukdom

De senaste åren har fler och fler människor utvecklat eksem och upp till 30 procent av barn och 10 procent av vuxna, i västvärlden, har eksem. Det är en kronisk sjukdom och många har svåra besvär med symtom upp till nio gånger per år, över två veckors besvär åt gången.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: