Ange ditt sökord

I den nya rapporten konstaterar SBU att nyttan med att ge äldre blodförtunnande läkemedel överväger eventuella risker. Foto: Shutterstock

I den nya rapporten konstaterar SBU att nyttan med att ge äldre blodförtunnande läkemedel överväger eventuella risker. Foto: Shutterstock

Fler äldre bör behandlas med blodförtunnande läkemedel

Många äldre går miste om behandling med blodförtunnande läkmedel av rädsla för biverkningar. Men nyttan med att ge äldre personer över 65 år blodförtunnande läkemedel överväger de eventuella riskerna.

Annons:

Det konstaterar Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) i en ny rapport.

Rädsla för biverkningar

Samtidigt som allt fler äldre behöver blodförtunnande läkemedel för att förebygga och behandla blodproppar blir många utan på grund av rädslan för allvarliga biverkningar.

Just biverkningar är ett område där kunskapen om vilken nytta och vilka risker det finns med att behandla äldre med blodförtunnande läkemedel varit bristfällig. 

Nyttan överväger

I ett uttalande säger Sigurd Vitols, professor i klinisk farmakologi och projektledare vid SBU att behandling med blodförtunnande läkemedel gäller vid förmaksflimmer, förebyggande av återinsjuknande i stroke och vid olika behandlingar efter hjärtinfarkt. 

Nyttan överväger i allmänhet riskerna för personer över 65 år konstaterar SBU och man har minst lika stor nytta av att behandla äldre med blodförtunnande läkemedel som yngre. 

Biverkningar som blödningar

Blöldningar är den allvarligaste biverkningen av blodförtunnande läkemedel. De flesta blödningar är ganska små och ofarliga men de kan i vissa fall vara livshotande och det är just oron för biverkningar som gör att många äldre som behöver blodförtunnande läkemedel blir utan. 

Sigurd Vitols menar att det har funnits en rädsla inom sjukvården för att behandla de äldsta med blodförtunnande läkemedel men enligt studien finns det inga vetenskapliga skäl att avstå från behandling med blodförtunnande enbart på grund av hög ålder. 

Invididuell behandling

Riskfaktorer vid behandling med blodförtunnande läkemedel som Waran, Trombyl och Persantin är kontrollerat högt blodtryck, dålig njurfunktion, leverskada, tidigare allvarlig blödning eller andra läkemedel som tillsammans med blodförtunnande utgör en olämplig kombination.

Aansvariga läkaren alltid bedöma den enskilda patientens totala risk för blödning, och även ta hänsyn till eventuella riskfaktorer menar Sigurd Vitols.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: