Ange ditt sökord

För att vilja besöka toaletten måste eleverna känna att toalettmiljön är fräsch och trygg. Foto: Shutterstock

För att vilja besöka toaletten måste eleverna känna att toalettmiljön är fräsch och trygg. Foto: Shutterstock

Felaktiga toalettvanor kan ge problem med urinblåsan

Under skoltiden undviker många elever att gå på toaletten på grund av att dem är snuskiga och att det inte går att kissa ostört. För tjejer kan det orsaka problem med urinblåsan senare i livet.

Annons:

Problemet med ofräscha skoltoaletter gör att många väljer att ignorera toalettbehovet eller hoppar över dryck och mat för att minska risken att bli kissnödig, säger uroterapeuten Johanna Sjögren, verksam vid Urologiska kliniken, Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Kan leda till problem om blåsan inte töms

Om toalettringen är ofräsch leder det dessutom till att många unga tjejer inte vill sätta sig ned ordentligt och istället hukar sig över toalettstolen. Då aktiverar man muskler som egentligen borde slappna av när man kissar och blåsan blir inte helt tömd. I förlängningen kan det leda till att man senare i livet får problem med att hålla tätt, urinvägsinfektioner och sängvätning, säger Johanna Sjögren.

Johanna Sjögren menar att skolan måste se över problematiken med skoltoaletterna. För att vilja besöka toaletten måste eleverna känna att toalettmiljön är fräsch och trygg, då kommer de även att kunna etablera normala toalettvanor. 

Råd för en frisk urinblåsa

Tillsammans med två andra har Johanna Sjögren gjort en studie om just unga kvinnors toalettvanor och efterföljande symtom. Där framgår att kvinnornas toalettvanor kopplas samman med hur blåsan mår. Hon påpekar att urinblåsan är ett organ som ofta glöms bort och om den inte töms regelbundet finns det risk att det växer bakterier. Hennes råd är därför att dricka när man är törstig och att gå på toaletten när behovet infinner sig. Ungefär 2,5-3 deciliter kiss var tredje timme är en bra riktlinje. 

I studien ingick 173 friska kvinnor i åldern 18-25 år, som samtliga fick svara på ett frågeformulär kring deras toalettvanor och symtom.

Annons:

Källor:

SVT Nyheter

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: