Ange ditt sökord

Favoritmusiken snarare triggade gamla minnen än skapade nya. Foto: Shutterstock

Favoritmusiken snarare triggade gamla minnen än skapade nya. Foto: Shutterstock

Favoritmusiken får oss att minnas

Musik påverkar oss människor mer än vad vi kanske tror och när vi lyssnar på vår favoritmusik händer något alldeles speciellt. 

Annons:

Det visar forksning från Wake Forest Baptist Medical Center i USA.

Hjärnans reaktion

För att förstå sambandet mellan musik och hjärnans funktion lät man 21 personer lyssna på olika typer av musik som rock och klassisk musik. 

Samtidigt använde man sig av funktionell magnetresonanstomagrafi (fMRI) för att studerna hjärnan och se hur den reagerade beroende på musik.

Aktiverat nätverk

Jonathan Burdette, en av forskarna bakom studien säger i ett uttalande att vid musiklyssning aktiveras ett nätverk i hjärnan, DMN (Default Mode Network), som även om man inte exakt vet vad det gör troligtivs påverkar oss människor och hjälper oss avgöra vilka vi är och hur vi passar in i världen.

DMN är ett nätverk av celler som är aktiva när vi själva är “bortkopplade” från omvärlden, det vill säga när vi inte fokuserar på någon speciell uppgift.

Väcker minnen till liv

Forskningen visade att jämfört när personerna lyssnade på “vanlig” musik så hände något speciellt när man lyssnade på favoritmusiken oavsett vilken typ av musik det var. Forskarna kunde se att favoritmusiken får oss att koppla bort de delar av hjärnan som associeras med minnesbildning. 

Det betyder att favoritmusiken troligtvis inte skapar nya minnen utan istället väcker gamla minnen och känslor till liv säger Jonathan Burdette.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: