Ange ditt sökord

Familjeterapi effektiv vid bulimi

Familjeterapi effektiv vid bulimi

Bulimi är ett handikappande tillstånd som upp till tre procent av fl ickor i tonåren drabbas av. Eftersom det saknas studier som undersöker effekten av olika behandlingsmetoder välkomnas nu en ny randomiserad (med slumpmässigt urval) studie som visar att familjeterapi har god effekt även vid bulimi.

Annons:

I studien som genomfördes vid University of Chicago, valdes 41 patienter slumpvis till familjeterapi med fokus på att föräldrarna hjälper barnet att minska hetsätning och kräkning och 39 patienter fick manualbaserad individuell psykoterapi av stödjande karaktär.

Efter sex månader hade familjeterapigruppen förbättrats mer. Även om resultatet inte är helt oväntat och att det finns vissa svagheter i studien, understryker det att familje- och relationsorienterad hjälp är viktig för framgångsrik behandling av både anorexi och bulimi i ungdomsåren.

Viktigt att komma ihåg är dock att tidig upptäckt och tidiga behandlingsinsatser är helt avgörande för god prognos för dessa patienter.

Källa: Läkartidningen nr 4

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: