Ange ditt sökord

Forskarna kunde se att den starkaste skyddande egenskapen uppstod hos de personer som faktiskt hade de lägsta nivåerna av D-vitamin från början. Foto: Shutterstock

Forskarna kunde se att den starkaste skyddande egenskapen uppstod hos de personer som faktiskt hade de lägsta nivåerna av D-vitamin från början. Foto: Shutterstock

Första definitiva beviset: D-vitamin kan skydda mot influensa och förkylning

D-vitamin tillskrivs redan en rad positiva egenskaper för oss människor och nu har forskarna hittat en till, nämligen att D-vitamin kan skydda mot såväl influensa som förkylning.

Annons:

Slutsatsen bygger på resultatet av en ny global studie där bland annat Sverige ingår.

Fjorton olika länder

I studien ingick fjorton olika länder, bland annat Storbritannien, USA, Japan, Australien, Kanada och även Sverige.

Själva resultaten baseras på data från nästan 11 000 deltagare från respektive land. Det visade sig att resultatet faktiskt skiljde sig åt mellan de olika länderna.

Första beviset

Enligt Adrian Martineau, professor vid Queen Mary University of London, är studiens resultat det första definitiva beviset för att D-vitamin verkligen skyddar mot luftvägsinfektioner.

Att resultatet skiljde såg åt mellan länderna, vissa länder såg resultat av D-vitamin och andra såg ingen effekt alls, misstänker forskarna beror på hur höga nivåer av D-vitamin personerna som ingick i studien hade från början. 

Starkast hos de med lägsta nivåer

Forskarna kunde se att den starkaste skyddande egenskapen uppstod hos de personer som faktiskt hade de lägsta nivåerna av D-vitamin från början och som fick dagliga doser alternativt veckovis. För personer som har låga niveråer av D-vitamin i kroppen halverades risken att drabbas av luftvägsinfektioner vid den frekvensen av intag av D-vitamintillskott.

Hade deltagarna högre nivåer av D-vitamin från början minskade risken att drabbas av luftvägsinfektioner istället med tio procent. 

Lägre D-vitaminmängd i Sverige

I länder som Sverige, där det är mörkt en stor del av året, är D-vitaminnivån inte sällan lägre än i länder med mycket sol.

Studieresultaten som helhet bedöms vara inte bara det första konkreta beviset på D-vitaminets koppling till luftvägsinfektioner utan även ännu en pusselbit till varför luftvägsinfektioner som förkylningar och influensa är vanligast under vinterhalvåret då vi får mindre D-vitamin via solen.

Annons:

Källor:

https://www.bmj.com/content/356/bmj.i6583

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: