Ange ditt sökord

Hårdast drabbade av sjukskrivningar är anställda inom vård och omsorg. Foto: Shutterstock

Hårdast drabbade av sjukskrivningar är anställda inom vård och omsorg. Foto: Shutterstock

Försäkringskassan: Färre sjukskrivningar men fler sjukdagar

Antalet sjukanmälningar minskar men sjukfrånvaron blir desto längre. Så kan den senaste statistiken från Försäkringskassan sammanfattas. Det är en liten minskning från året innan i antalet sjukfall bland anställda.

Annons:

Siffrorna är dock högre än de var för två år sedan så arbetet för att minska sjuktalen kan bli bättre. Det menar Lars-Åke Brattlund, försäkringsdirektör.

Arbetsgivarna bättre på att identifiera ohälsa

Att antalet sjukfall har blivit färre tror Lars-Åke Brattlund beror på att arbetsgivarna har blivit bättre på att tidigt identifiera när deras anställda inte mår bra, framförallt när det rör sig om psykisk ohälsa. 

Men minskningen är liten, omkring 1200 färre ärenden förra året jämfört med året innan, så förfarande krävs ett förbättringsarbete i att till exempel hitta former för att anpassa arbetsuppgifter, men också att kunna få tillbaka människor på deltid. Detta för att inte riskera att dessa människor hamnar utanför, säger Lars-Åke Brattlund.

Svårare att återgå till arbete efter lång sjukfrånvaro

Statistiken visar att under 2016 registrerades 480 000 sjukfall där personer var borta mer än 14 dagar från jobbet och därmed fick ersättning rån Försäkringskassan. Den siffran är däremot inte detsamma som antal sjukskrivna personer eftersom en person kan ha flera nystartade sjukskrivningsperioder under samma år.

Genomsnittet för hur länge en person är sjukskriven ökar dock en aning, vilket i förlängningen kan göra det svårare för personen att återgå till egen försörjning. Enligt Lars-Åke Brattlund syns även små men tydliga tendenser att för de som kommit in i sjukförsäkringen blir sjukfallen längre. 

Branscherna med flest sjukskrivningar 

Hårdast drabbade av sjukskrivningar är anställda inom vård och omsorg, 147 sjukfall per 1000 anställda. Därefter kommer tillverkningsindustrin där motsvarande siffra var 87 fall.

Ungefär hälften av alla som just nu är sjukskrivna är det på grund av psykiska diagnoser som stressreaktioner eller depression. 

Annons:

Källor:

Sveriges radio

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: