Ange ditt sökord

"I försvaret sa vi alltid att det är bättre att ta ett dåligt beslut än inget beslut alls, för ett dåligt beslut kan man förändra men det kan man inte med ett icke tagit beslut" säger Torkild Sköld. Foto: Shutterstock

Föreläsaren Torkild Sköld om krishantering: Det viktigaste är inte vad du gör utan att du gör något

Torkild Sköld är utbildad yrkesofficer och civilekonom och en av landets mest populära föreläsare. Torkild har jobbat med ledarskap i snart 40 år såväl i Sverige som internationellt och delar nu med sig av sina råd och verktyg, delvis baserade på personliga erfarenheter, hur man tar sig igenom en kris. 

Annons:

Förutom att vara en uppskattad föreläsare har Torkild Sköld även fått utmärkelsen årets bästa nya föreläsare. Han har rest land och rike runt för att ge tips och verktyg för att bygga upp en kultur med arbetsglädje, personligt ansvarstagande och förändringsvilja.

Misstag att lyssna på alla självutnämnda experter 

Att vi ska ta den rådande situationen på allvar finns det inget tvivel om menar Torkild samtidigt som han varnar för att det finns fallgropar i samband med krissituationer.

– Corona är ett virus och vi ska ta det med största respekt. Det har vi ett ansvar för som medborgare i Sverige på vårt jordklot. I matchen mot Coronaviruset är det många som kämpar ute på ”arenan” för att rädda människoliv. Vårt lands absolut bästa kompetenser gör allt för att vi ska ta oss igenom detta. Men aldrig förr har läktaren varit så välfylld som nu med förståsigpåare och hemmagjorda experter som har synpunkter på de som kämpar på arenan. Det är viktigt att vi lyssnar på och följer myndigheterna direktiv för det är där de riktiga experterna finns. Problemet idag är att vi lyssnar på alla självutnämnda experter på sociala medier, vilka många gånger drar på för fullt för att synas och få uppmärksamhet. Detta skapar en oro för många och leder till sämre välmående.

Om du mår dåligt av all rapportering kring Corona så ska du välja vilka kanaler du har förtroende för och som du ska lyssna på råder Torkild.

– Sen kanske du inte ska lyssna på alla nyhetssändningar och läsa alla tidningsrubriker. Välj ut vem du ska lyssna på och när. Inse vad du kan påverka och vad du inte kan påverka samt ta ansvar för det. Vi vet inte utgången av vad som händer oss men jag är övertygad om att det i slutändan kommer vända. Visst, många kommer att drabbas svårt på olika sätt och vis längs vägen. Men det är övergående. Det är viktigt att vi förutsätter att det kommer gå bra och inte det motsatta. Förutsätt framgång och inte motgång.

De flesta behöver umgänge för att må bra

Många upplever att ensamheten och isoleringen påverkar inte bara jobb utan även relationer och hur vi mår psykiskt. En anledning till att det är så jobbigt för människan att vara ensam menar Torkild är att vi behöver umgänge för att må bra.

– Vi är sociala varelser som behöver umgänge för att må bra. Kanske inte precis alla men de flesta av oss. Vi behöver känna tillhörighet och vi behöver känna oss behövda. Vi människor behöver varandra för att överleva och att då leva ensam kan skapa känslan av att ingen vill lyssna på mig eller känslan av att man inte behövs. Det kommer att påverka hur det känns att vara ensam och därmed våra olika relationer.

Samtidigt rapporterar många att det inte är helt lätt att ladda om mentalt när man dag efter dag är hemma, oavsett om det är att man jobbar hemifrån eller att man är i självpåtagen karantän.

– Jag har själv hamnat i den situationen nu eftersom alla mina uppdrag innan sommaren blev inställda. För mig är det viktigt att skapa rutiner. Varje kväll innan jag lägger mig så planerar jag i mitt huvud vad jag ska göra nästa dag. Det kan vara när jag ska gå upp, vem jag ska ringa, träning och så vidare. Sen gör jag det jag bestämt nästa dag. För att bestämma något för sig själv och sen inte göra det är rent självbedrägeri. Skapa rutiner som du följer och mår bra av. Tid är inte pengar, tid är en valuta och det är vår viktigaste valuta. Vi kan inte spara på tid som vi kan spara på pengar utan vi spenderar vår valuta tid. Planera din tid och bli medveten om hur du spenderar den.

Kommunikation blir allt viktigare

Att leva nära inpå varandra under en längre tid kan samtidigt vara ansträngande för relationerna, det är lätt att man helt enkelt går varandra på nerverna. För att undvika det ger Torkild ett tydligt råd.

– Kommunicera med varandra. Då menar jag inte att man ska kommunicera med varandra om varför det är som det är, det kommer man inte vidare på. Det man ska komma överens om är hur man vill att det ska vara. Om du kör i diket med din bil är det inte intressant om hur du hamnade där, det intressanta är hur du ska komma därifrån och vad du ska göra för att inte hamna i diket igen.

Livet ställs ändå på sin spets när det inträffar dödsfall till följd av covid-19, människors sägs upp och familjer drabbas av ekonomiska smällar. Tuffa tider som man nu kan behöva att ta sig igenom.

– Det är nu jag önskar att jag hade haft en verktygslåda med svaren på livets alla viktiga frågor, men tyvärr har jag inte det. Om du är en person som säger lite för många gånger ”så här är det” utan att förstå att det just kan vara på ett annat sätt så kanske du behöver revidera din verklighet. Eller om du ännu värre säger ”Jaha, nu kommer det alltid vara såhär.” Dina känslor kanske kan fullkomligt ta över dig och du har inte riktigt förmågan att förstå att det kommer kunna vara på ett annat sätt, det är vanligt om du är inne i djup sorg eller står inför en ohanterlig förändring. Nu är inte alltid. Det du befinner dig i just NU kommer med största sannolikhet vara något som du inte minns om fem år. Med den insikten blir det i alla fall lättare för mig att ta mig vidare när livet ställer sig på sin spets för mig.

Själv har Torkild som de flesta andra människor varit igenom flera kriser i livet och ingen kris har hanterats som den andra men en sak har de gemensamt.

– Det har varit många kriser i mitt liv. Dödsfall i familjen, uppsägningar, dumpad av flickvänner, misslyckade operationer som gjorde att jag höll på att avlida. Listan skulle kunna bli mycket längre. Naturligtvis har jag hanterat kriserna på olika sätt men gemensamt för dem alla är att plocka fram den där inre kraften i mig som säger att det är alltid för tidigt att ge upp. Jag erkänner att det har varit hur tufft som helst ibland men det har varit min drivkraft för att komma vidare. Att inte göra mig till ett offer utan att ha tillit till mig själv att det kommer lösa sig men jag behöver göra något själv och inte bara sitta och tycka synd om mig själv.

Skingrar tankarna i naturen

När det kommer till att hitta lugn och ro i ett till synes kaos handlar det för Torkild personligen om att göra något som skingrar tankarna och leder till att det känns bättre.  

– Att springa orientering ett bra sätt. Då måste jag nämligen fokusera 100% på att hitta en kontroll, jag måste ha koll på var jag är, hur jag sätter ner fötterna så jag inte snubblar, vilket i sin tur leder till att jag tänker på det och inget annat. Jag kommer ut i naturen och jag rör på mig. För mig är det ett mycket bra alternativ för att hitta lugn och ro i mig själv.

Men man lyckas inte alltid att leda sig själv i kris, det är ett faktum, så hanterar man ett “misslyckande” när allting känns tungt?

– I försvaret sa vi alltid att det är bättre att ta ett dåligt beslut än inget beslut alls, för ett dåligt beslut kan man förändra men det kan man inte med ett icke tagit beslut. Vad jag vill komma till är att det viktigaste är inte vad du gör utan att du gör något för då kan du korrigera det. Att misslyckas är att ge upp och inte göra något alls. Så länge du inte har gett upp har du inte misslyckats. Vet du inte vad du ska göra så be om hjälp. Fråga en kompis, en granne eller någon på sociala medier. Det kanske inte ger dig de bästa svaren men det kommer att få igång din hjärna och kanske kommer svaren till dig då.

Avslutningsvis vill Torkild ändå ge lite hopp.

– Corona är ett virus, oro är en tanke. Respektera myndigheternas direktiv. Förutsätt framgång istället för motgång. Ha tillit till att detta är övergående. Du är din egen ledare i ditt liv, led dig väl och var rädd om dig!

Fakta Torkil Sköld

Snart 40 års erfarenhet av att arbeta och utbilda inom ledarskap. Är civilekonom med fil.mag. i ekonomi och har studerat fyra år vid militära högskolor samt har 10 års erfarenhet som officer i försvarsmakten. Utlandsarbete för Ving i olika ledarroller och ledare i IT-branschen i flera år. Driver ledarskapsutbildningar sedan 2003 och är pappa till tre döttrar. Läs mer om digitala kurser med Torkild Sköld.

Se en kostnadsfri föreläsning med Torkild Sköld: 

“Så enkelt för en del att tänka men så oerhört svårt för många att leva efter. Det och otroligt mycket mer lyfter jag fram ur ett annorlunda och nytt perspektiv i mina föreläsningar.”

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: