Ange ditt sökord

I dag löper du 103 procent större risk att dö av hjärtinfarkt om du bor i Norrbotten jämfört med om du bor i Stockholm.  Foto: Shutterstock

I dag löper du 103 procent större risk att dö av hjärtinfarkt om du bor i Norrbotten jämfört med om du bor i Stockholm. Foto: Shutterstock

Fördubblad risk att dö i hjärtinfarkt beroende på var du bor

Risken att dö i hjärtinfarkt mer än fördubblas beroende på var i landet du bor, det visar en kartläggning. Nu krävs mer resurser till forskningen för att kunna förstå och jämna ut de regionala skillnaderna.

Annons:

Det skriver Hjärt-Lungfonden, som står bakom kartläggningen, i ett pressmeddelande.

Hjärtinfarkt – en av våra vanligaste dödsorsaker

Forskningsframsteg som till exempel ballongvidgning av kranskärlen och vetenskapligt baserade livsstilsråd har utvecklat vården och gett människor möjlighet att förbättra sina levnadsvanor. På tio år har dödligheten i hjärtinfarkt mer än halverats. 2008 avled 149 av 100 000 svenskar i hjärtinfarkt, och 2018 hade siffran sjunkit till 73 av 100 000.

Trots det är hjärtinfarkt fortfarande en av våra vanligaste dödsorsaker. Enligt statistik från Socialstyrelsen avled cirka 5 800 svenskar i hjärtinfarkt under 2018.

Regionala skillnader ökar

Samtidigt visar kartläggningen av Hjärt-Lungfonden att de geografiska skillnaderna blir allt större. I dag löper du 103 procent större risk att dö av hjärtinfarkt om du bor i Norrbotten jämfört med om du bor i Stockholm. För tio år sedan var skillnaden endast 43 procent. Risken att drabbas av hjärtinfarkt är betydligt lägre i Stockholm än i något annat län.

– Det här är en oroväckande utveckling. Tack vare Hjärt-Lungfondens största forskningssatsning SCAPIS vet vi att människor som bor i områden med låg socioekonomisk status löper betydligt större risk för hjärt-kärlsjukdom. Mer forskning krävs för att förstå varför skillnaderna ökar och utveckla behandlingar som motverkar dem, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Fakta om hjärtinfarkt 2019

Hjärtinfarkt uppstår när en blodpropp bildas i något av hjärtats kranskärl och orsakar akut syrebrist i hjärtat. Sjukdomen är en av de vanligaste dödsorsakerna i Sverige. Under 2018 drabbades cirka 24 800 svenskar av hjärtinfarkt, varav 5 800 personer dog. Tack vare forskningen har dödligheten i hjärtinfarkt halverats på tio år. Forskningens mål är att förutse och förhindra hjärtinfarkter, samt ta fram nya behandlingar som ger dem som genomlevt en hjärtinfarkt fler friska år. Det två vanligaste behandlingsmetoderna vid akutbehandling av hjärtinfarkt är akut ballongvidgning (PCI) eller propplösande medicin (trombolys).

Fakta: Fem vanliga symptom vid hjärtinfarkt* (Källa: Hjärt-Lungfonden)

  • Tryckande eller sprängande smärta mitt i bröstet.
  • Smärta som strålar ut i armar, hals, nacke, käkar, mage eller rygg.
  • Stark trötthet och orkeslöshet.
  • Illamående, kallsvett och yrsel.
  • Andnöd och ångest.

Symptomen vid hjärtinfarkt kan variera väldigt mycket mellan olika individer, inte minst mellan män och kvinnor. Ovanstående symptom är dock de allra vanligaste.

Annons:

Källor:

Hjärt- Lungfonden

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: