Ange ditt sökord

Forskarna ska nu försöka ta reda på vad i kroppen som gör att för lite eller för mycket sömn ökar risken för stroke. Foto: Shutterstock

Forskarna ska nu försöka ta reda på vad i kroppen som gör att för lite eller för mycket sömn ökar risken för stroke. Foto: Shutterstock

För mycket sömn ökar risken för stroke

Att sova ihållande i mer än åtta timmar om dygnet ökar risken för att drabbas av stroke.

Annons:

Ny forskning visar nämligen att du som sover för mycket löper större risk att drabbas av stroke. Men även de som sover alldeles för lite är i farozonen.

Rapportera sömnvanor

De nästan 10 000 deltagarna, som var mellan 42-81 år, följdes  under totalt nio och ett halv år. Det studiedeltagarna skulle göra var att rapportera sina sömnvanor under den här perioden.

Under studiens gång drabbades 346 av deltagarna av en stroke och det ar när man studerade resultaten som man såg ett samband.

Ökad risk för stroke

Omkring sju av tio rapporterade att de sov mellan sex och åtta timmar per dag och en av tio beskrev hur de sov över åtta timmar per dag. 

När forskarna hade justerat resultatet med hänsyn till faktorer som ålder och kön fann de att de personer som sov längre än åtta timmar löpte nästan dubbelt så hög risk att drabbas av stroke än genomsnittet.

För lite sömn påverkade också

Forskarna kunde även se att även de som sover för lite löper 18 procents ökad risk att drabbas av stroke jämfört med de som sover enligt rekommendationerna. 

En av huvudförfattarna till studien, Kay-Tee Khaw, menar att man måste undersöka sambandet mellan förhöjd risk för stroke och sömnmönster. Forskarna tror till exempel att för mycket sömn kan tyda på andra hälsoproblem som i sin tur innebär förhöjd risk för stroke. 

Finns ett samband

Yue Leng är doktorand och har medverkat i studien. Han säger i en kommentar att det finns ett samband mellan att sova längre än genomsnittet och en förhöjd risk för stroke. Samtidigt vet inte forskarna vad sambandet egentligen handlar om, är lång sömn ett symtom, en markör för en annan sjukdom eller själva orsaken till kardiovaskulära problem.

Man kommer nu att forska vidare för att se vad som händer i kroppen och som orsakar sambandet mellan för mycket, eller för lite, sömn och stroke. Studien publicerades i tidskriften Neurology.

Professor Torbjörn Åkerstedts sju sovråd

Med sin långa erfarenhet av sömnforskning har Torbjörn Åkerstedt tagit fram några råd för dig som ligger sömnlös om nätterna. 

  1. Se till att det är mörkt, tyst och svalt i sovrummet. Idealtemperaturen är 14-18 grader.
  2. Skaffa en skön och bekväm säng.
  3. Undvik kaffe, te, läsk, energidrycker och alkohol minst sex timmar före sänggåendet.
  4. Ät ordentligt på kvällen. Att vara hungrig påverkar sömnen.
  5. Avsätt tid för nedvarvning innan du går och lägger dig.
  6. Gå inte till sängs utan att vara sömnig. Är du inte sömnig, gå upp och gör något annat tills du blir sömnig.
  7. Skaffa rutiner inför sänggåendet.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: