Ange ditt sökord

Mindfulness betyder medveten närvaro. Foto: Shutterstock

Mindfulness betyder medveten närvaro. Foto: Shutterstock

Förändra din vardag med mindfulness och yoga

Annons:

Yoga och mindfulness är idag för mig ett sätt att leva och relatera till mig själv och min omgivning, men så har det inte alltid varit.

För drygt femton år sedan levde jag ett hektiskt liv och höll på att bli utbränd, men ville inte erkänna det för mig själv. 

Överraskande positiva effekter av yoga

Jag började yoga för att i första hand ta hand om min stela kropp, men märkte ganska snabbt att det gav andra positiva effekter som jag inte väntat mig. Jag blev lugnare, andningen fördjupades och jag kunde plötsligt utskilja vad som var viktigt för mig i livet och har sedan steg för steg gjort val därefter. 

I dag vägleder jag människor som önskar förändring i sitt liv. Hur vi mår handlar egentligen inte om hur vi har det, utan hur vi tar det, det vill säga vilka förhållningssätt och val vi gör. Min drivkraft ligger i att medvetandegöra människors insikt om sin fulla potential och sedan se dem förvandla insikterna till handling. Jag håller kurser och individuella sessioner inom yoga, meditation, coaching och massage samt kombinationer däremellan.

Yogaresor

Under påskveckan i år anordnade tidningen ”Yoga för dig” sin första yogaresa till den vackra ön Madeira utanför Portugals kust. En av dagarna var en guidad Levada-vandring i bergen genom tropisk djungel, bestående av djupa gröna dalar och forsande vattenkanaler.

En härlig grupp på tio personer från olika delar av Sverige möttes för att gemensamt yoga och dela sina tankar och erfarenheter kring mindfulness.

Lära sig meditera

Att lära sig meditera eller att vara närvarande är inte svårt. Det som krävs är att du praktiserar och gör det regelbundet. Meditation är ett tillstånd, som vi alla har upplevt just när vi är på väg att somna eller vakna. Meditation gör vi oftast sittandes eller liggandes medan mindfulness kan praktiseras i alla situationer.

Idag finns så mycket forskning kring meditation att det är lätt att sprida budskapet om kroppens läkande förmåga i stillhet. Det finns vetenskapliga bevis på att mindfulness ger stressreduktion, bättre immunförsvar samt fysisk och psykisk hälsa.

Leva i nuet 

Det är sällan vi lever här och nu. Vi är istället upptagna med oroliga tankar om framtiden eller det som varit. Hur vi reagerar på det vi upplever, skapar vår framtid. Ofta går vi runt och är inne i våra huvuden och missar allt fantastiskt som händer runtomkring oss och inom oss. Vi tänker cirka 40 000 tankar per dag och det skiljer inte så mycket från vad vi tänkte igår.

Med mindfulness kan vi lära oss att inte fastna i tankarna genom att träna på att rikta uppmärksamheten inåt. 

Mindfulness betyder medveten närvaro

Mindfulness betyder medveten närvaro och är ett verktyg att lära oss stanna kvar i nuet utan värderingar.  Genom att utöva mindfulness kan du lära dig att betrakta ditt liv som en alltid flytande rörelse utan att kämpa mot strömmen. Det handlar om att vakna upp och se och uppskatta de små sakerna i vardagen. Att förstå vad mindfulness är innan man prövat är svårt. Det är som att försöka beskriva hur en frukt smakar för någon annan när man själv aldrig smakat just den frukten.

 De sju mindfulness-attityderna:

  1. Acceptans – se verkligheten som den är, inte som vi vill att den ska vara.
  2. Icke-dömande – vi betraktar våra tankar och känslor utan att döma.
  3. Tålamod – att utstå väntan, allt har sin tid. Låta fröet gro i sin takt. 
  4. Tillit – öva tilliten till oss själva och vår intuition. Lita på det vi känner.
  5. En nybörjares sinne – vara nyfiken och se världen ur ett barns perspektiv
  6. Icke-strävan – släppa förväntan/kamp och få mer lekfullhet och flow. 
  7. Släppa taget – att inte fastna i tankar, känslor och idéer och föreställningar.

Yinyoga

Yinyoga är en långsam och meditativ yogaform som består av enkla yogaställningar som utförs liggandes eller sittandes ouppvärmd och passar utmärkt att utöva hemma. En oerhört avkopplande samtidigt energigivande yogastil som alla, oavsett tidigare erfarenhet, kan utföra och är ett perfekt komplement till annan fysisk aktivitet såsom löpning eller styrketräning.

Det enda som behövs är en plats på golvet att vara på och eventuellt några kuddar för att få hjälp att slappna av i positionerna. Prova Yinyoga, du hittar övningarna här i bloggen. 

Pernilla Cristvall

Fakta: 

”Den bästa yogan är den som blir av, så gör hellre något än ingenting alls”.

Pernilla Cristvall är coach, kursledare och konsult inom marknadsföring, samt redaktör för tidningen Yoga för dig och Kroppsterapeuten. Läs mer på www.pernillasharmoni.se

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: