Ange ditt sökord

För mycket salt tenderar att höja blodtrycket. Foto: Shutterstock

För mycket salt tenderar att höja blodtrycket. Foto: Shutterstock

Färdiglagat största saltboven

Det mesta av saltet vi får i oss kommer från hel- och halvfabrikat. Här används det inte bara som smaksättare utan också för att bibehålla kvaliteten.

Annons:

Livsmedelsverket har föreslagit åtgärder för att få restaurangbranschen och matproducenter att minska på saltet.

Tydlig märkning

Tydliga märkningar av saltinnehållet i olika livsmedel var ett av förslagen.

I Finland har man haft ett liknande märkningssystem i flera år vilket lett till att saltintaget sjunkit kraftigt i landet.

Förhöjt blodtryck

Att för mycket salt tenderar att höja blodtrycket är känt sedan länge. En nyligen publicerad studie visar vidare att risken att drabbas av stroke minskat med mer än 70 procent bland finländare under 65 år. Avgörande är, enligt finska forskare, det minskade saltintaget i kombination finländarna börjat äta mer frukt.

5-6 gram per dag

Enligt nuvarande rekommendationer bör man inte äta mer än 5-6 gram salt per dag. Nya siffror pekar på att snittet i Sverige ligger mellan 8 och 13 gram per person och dag. Den flitige uteätaren kan komma upp i hela 20 gram.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: