Ange ditt sökord

Eva Karlsson (höger) och hennes räddande ängel, och Årets hjärt-lungräddare, Nicole Kukuruzovic . Foto: Mats Samuelsson

Eva Karlsson (höger) och hennes räddande ängel, och Årets hjärt-lungräddare, Nicole Kukuruzovic . Foto: Mats Samuelsson

Eva kunde ha dött på gymmet – Nicole Årets hjärt-lungräddare

Varje sekund räknas vid plötsligt hjärtstopp, något som Eva fick erfara när hennes hjärta stannade mitt i ett träningspass på gymmet en eftermiddag i februari. Hennes räddande ängel blev Nicole som nu får Riksförbundet HjärtLungs pris Årets hjärt-lungräddare 2019.

Annons:

Varje år rapporteras cirka 5 500 hjärtstopp utanför sjukhus i Sverige. Av de som drabbas överlever cirka 600. Forskning visar att upp till 70 procent fler liv skulle kunna räddas om hjärt-lungräddning (HLR) startas direkt och en hjärtstartare används inom tre minuter. Årets hjärt-lungräddare delas ut för det nionde året i rad och är instiftat av Riksförbundet HjärtLung, Svenska rådet för hjärt-lungräddning och Stiftelsen för hjärt-lungräddning i Sverige för att öka kunskapen om HLR.

En vanlig eftermiddag i februari

En eftermiddag i februari trampade 62-åriga Eva Karlsson på i makligt tempo på spinning-cykeln. Det var tänkt som en kvarts uppvärmning, som hon brukade göra. Eva tog inte i mer än vanligt och märkte inga tecken på att något skulle vara annorlunda den här dagen när hon plötsligt föll av gymmets motionscykel och blev liggande livlös på golvet drabbad av plötsligt hjärtstopp.

Samtidigt tränade Nicole Kukuruzovic, 25 år, biceps på en maskin ett par meter därifrån. Plötsligt hörde hon en duns. Från sin plats kunde hon inte se vad som hade hänt, men hon mötte blicken från två tonårstjejer som stod på ett löpband alldeles intill. De såg chockade ut och Nicole sprang till platsen där smällen kom ifrån och fick se Eva ligga med ansiktet mot golvet. Nicole var snabbt framme vid Eva och påbörjade hjärt-lungräddning och räddade hennes liv.

– Hon krampade och ryckte till. Jag tänkte först att det måste vara en person med epilepsi eller kanske diabetes. Men så blev hon helt livlös. Ena foten satt fast i cykel-pedalen. Jag slet för att få loss benet, la kroppen fritt på rygg. Jag kollade andningen. Kände inget. Fan, hon andas inte tänkte jag i panik. Jag skrek till de där tonårstjejerna att ringa 112. Jag var livrädd men samtidigt fanns ingen tvekan. Jag mindes mina lektioner i hjärt-lungräddning och började pumpa på med kompressioner, säger Nicole.

Maria Fridell, platschef på Wellness Studio i Alvesta, sprang efter hjärtstartaren och tog över kontakten med 112 från tonåringarna som larmat och inlett samtalet och hjälpte till med att få igång hjärtstartaren. Kristina Hjertberg torkade bort svett från Evas kropp och bibehöll ett lugn och såg till att alla insatser skedde i rätt ordning. Nicole blev den som ledde hela insatsen och tog ett huvudansvar.

– När hjärtstartaren gav instruktioner vi kunde följa och de på SOS alarm gav feedback i telefonen och sa att vi gjorde rätt, så kändes det skönt även om vi alla var skärrade, säger Maria Fridell.

Nu gav Eva ifrån sig livstecken. Hon rosslade till, började andas. När ambulans-personalen kom fram till olycksplatsen var Eva redan återupplivad.

Utsedd till Årets hjärt-lungräddare 2019

Evas hjärtstopp inträffade på en plats med fungerande hjärtstartare och med HLR-utbildade personer som vågade ingripa. För sin insats har Nicole Kukuruzovic utsetts till Årets hjärt-lungräddare 2019 av Riksförbundet HjärtLung och HLR-rådet. Priset delas ut tisdagen den 24 september vid HLR-kongressens bankettmiddag i Blå Hallen i Stockholms stadshus. Motivering till 2019 års pris lyder “Nicole Kukuruzovic har genom aktiv hjärt-lungräddning i samarbete med personal och medtränare på Wellnes i Alvesta bidragit till att rädda livet på en medmänniska som drabbats av plötsligt hjärtstopp”.

Även för Eva Karlsson är utmärkelsen speciell, främst för att den är anledningen till att hon lever idag. Men också för att hon själv är sjuksköterska och specialist på just hjärt- och kärlsjukdomar. Under flera år har hon dessutom jobbat som HLR-instruktör, utbildat andra i hur de ska göra vid hjärtstopp. Nu fick hon erfara vikten av den kunskap hon själv varit engagerad i att sprida.

Fakta om hjärtstopp och HLR – Så gör du hjärt-lungräddning

  • Larma 112
  • Starta med bröstkompressioner, placera händerna mitt på bröstet, tryck ned 5-6 centimeter. 30 kompressioner följt av 2 inblåsningar. Takt: 100-120 kompressioner per minut
  • HLR ska pågå hela tiden tills vårdpersonal tar över.

Tips! Gå en utbildning – lär dig rädda liv! Föreningar runtom i landet erbjuder utbildningar i hjärt-lungräddning och hantering av hjärtstartare med instruktörer utbildade enligt HLR-rådets riktlinjer.

Tips! Hjärtsäkra din ort! Riksförbundet HjärtLung kartlägger tillsammans med Svenska rådet för hjärt-lungräddning hjärtstartare över hela landet med målet att få fler registrerade i Svenska Hjärtstartarregistret. I Sverige finns 40-50 000 hjärtstartare utanför sjukhus men i dag är endast cirka 18 000 av dem registrerade i Sveriges Hjärtstartarregister. https://www.hjart-lung.se/hjartsakra-din-ort/

Annons:

Källor:

Källa: Riksförbundet HjärtLung

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: