Ange ditt sökord

Tidig upptäckt av hjärtfel hos barn bidrar till bättre livskvalitet. Foto: Shutterstock

Tidig upptäckt av hjärtfel hos barn bidrar till bättre livskvalitet. Foto: Shutterstock

En av hundra nyfödda föds med hjärtfel

Varje år föds tusen barn med hjärtfel, något som Hjärt- Lungfonden för sjunde året i rad vill uppmärksamma under Alla barnhjärtans månad. Årets upplaga av kampanjen får dessutom kunglig glans.

Annons:

Insamlingen under Alla hjärtans barnmånad går till forskning kring just hjärtfel hos barn. Tidig upptäckt av hjärtfel förbättrar möjligheterna till behandling och bättre livskvalitet för de barn som är drabbade.

Alla fel upptäcks inte

Långt ifrån alla hjärtfel upptäcks på BB även om många medfödda hjärtfel opereras redan när barnen är nyfödda, det säger Hjärt- Lungfonden. Varje månad beränkas 2-3 barn lämna BB med ett allvarligt som inte har upptäckts. 

  • Exempel på vanliga medfödda hjärtfel
  • Hål mellan hjärtats kamrar eller förmak
  • Förträngda eller saknade hjärtklaffar som orsakar stopp i blodflödet
  • Lungpuls- eller kroppspulsådern sitter på fel plats

För att få in ökade bidrag till forskning specifikt kring medfödda hjärtfel hos barn samlar man därför in pengar varje år under kampanjen Alla barnhjärtans månad. Bo Lundell som är överläkare och specialist i barnkardiologi säger i ett uttalande från Hjärt- Lungfonden att det just är tack vare forskningens framsteg som man idag kan rädda i stort sett alla barn om man hittar hjärtfelet i tid. 

Prins Carl Philip designar hjärtepins

I år har Hjärt- Lungfonden tagit hjälp av Prins Carl Philip som har formgivit de hjärtepins som säljs som stöd till insamlingen. Pinsen kostar 40 kronor och säljs under januari och februari av skolklasser, föreningar och apotekskedjan Kronans droghandel.

Ett mål med insamlingen är att hjärtfelen ska kunna upptäckas så tidigt som möjligt, under graviditeten, på BB, i barnhälsovården eller i skolhälsovården. Just tidig upptäckt förbättrar behandlingsmöjligheterna och minskar risken för andra komplikationer kopplade till det medfödda hjärtfelet. Det stora övergripande målet, skriver Hjärt- Lungfonden, är att inget barn ska behöva leva med ett oupptäckt hjärtfel.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: