Ange ditt sökord

Hjärnforskaren Steven Miller menar att du får ut mest av ditt koffein om du väntar med att dricka morgonkaffet. Foto: Shutterstock

Hjärnforskaren Steven Miller menar att du får ut mest av ditt koffein om du väntar med att dricka morgonkaffet. Foto: Shutterstock

Drick morgonkaffet senare för bästa effekt

Att dricka kaffe för tidigt på morgonen för att vakna till liv kan visa sig onödigt. Övedriven kaffekonsumtion kan dessutom förvärra ditt koffeinberoende.

Annons:

Det hävdar den amerikanska hjärnforskaren Steven Miller.

Högt kortisol

Kortisol är ett stresshormon i din kropp som påverkas av dagsljuset. För de allra flesta, friska, människor är kortisolnivån som högst mellan åtta och nio på morgonen när det ljusnar. Då är din hjärna som mest alert.

Med anledning av att kortisolnivån är så hög då menar Steven Miller att de där tidiga morgonkopparna kaffe är onödiga innan klockan nio.

Drick kaffet senare

Steven Miller menar att du får ut mest av ditt koffein om du väntar med att dricka kaffe till mellan 9.30 och 11.30. Vid den tiden är din hjärna som trögast och kortisolhalten som lägst.

Kortisolnivåerna är, förutom på morgonen, även höga under lunchtid, mellan klockan 12 och 13, samt mellan 17.30 och 18.30.

Förvärrat kaffeberoende

Många dricker inte bara en utan flera koppar kaffe på morgonen vilket kan leda till att du blir mer beroende av koffein. Det i sin tur leder till att du behöver mer koffein för att piggna till och överdriven kaffekonsumtion kan förvärra ditt koffeinberoende.

Ett annat knep, förutom koffein, för att vara pigg och alert när du kommer till jobbet är att ha mörka solglasögon på dig när du går hemifrån. . Då fördröjer du kortisoltoppen och maxar koncentrationen på jobbet!

Källa: Kollega

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: