Ange ditt sökord

Huvud- och halscancer är ett samlingsnamn för flera olika sorters cancersjukdomar där munhålecancer är den vanligaste formen. Foto: Shutterstock

Huvud- och halscancer är ett samlingsnamn för flera olika sorters cancersjukdomar där munhålecancer är den vanligaste formen. Foto: Shutterstock

Ditt saliv kan avslöja cancer

Amerikanska forskare har tagit fram en metod för att via salivet kunna upptäcka tumör-dna. Nu hoppas forskarna kunna utveckla ett fullt användbart cancertest.

Annons:

Metoden är framtagen av forskare vid John Hopkins universitetet i USA och visat mycket positiva resultat från enligt en ny studie.

Munhålecancer vanligast

Huvud- och halscancer, som är ett samlingsnamn för flera olika sorters cancersjukdomar, har en relativt dålig prognos när det gäller överlevnad. Man ser att några av huvud- och halscancerformerna ökar även i Sverige.

En av de vanligaste formerna av huvud- och halscancer är  munhålecancer.

Upptäckte alla cancerfall

Eftersom det i dagsläget inte finns några så kallade biomarkörer som kan upptäcka huvud- och halscancer ville forskarna bakom studien undersöka om tumör-dna i saliv och blodprov skulle kunna detektera cancer. I studien där totalt 93 patienter med konstaterad huvud- och halscancer deltog upptäcktes tumör-dna i salivet hos 76 procent av patienterna och i blodet från 87 procent. Med hjälp av enbart salivprovet kunde forskarna upptäcka samtliga fall av munhålecancer.

När man analyserade både blod och saliv hittades 96 procent av all cancer.

Hoppas kunna utveckla användbart cancertest

Med hjälp av saliv och blodprov hoppas forskarna på att man nu kan utveckla effektiva tester för huvud- och halscancer. För munhålecancer menar man att det skulle räcka med att testa salivet och på så vis både kunna följa sjukdomsutvecklingen samt behandlingsresultat.

Principen bakom metoden bygger på att tumörer innehåller ett antal specifika mutationer och att tumör-dna släpps till intilliggande kroppsvätskor.

Annons:

Källor:

Yuxuang Wang med flera. Detection of somatic mutations and HPV in the saliva and plasma of patients with head and neck squamous cell carcinomas. Science Translational Medicine, publicerad online 24 juni 2015. DOI: 10.1126/scitranslmed.aaa8507.

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: