Ange ditt sökord

Professor Avan Aihie Sayer säger i en kommentar att det inte råder några tvivel om att handgreppet kan förutsäga död i förtid. Foto: Shutterstock

Professor Avan Aihie Sayer säger i en kommentar att det inte råder några tvivel om att handgreppet kan förutsäga död i förtid. Foto: Shutterstock

Ditt handgrepp kan avslöja mer än du tror om din hälsa

Styrkan i dina händer kan avslöja en hel del om din framtida hälsa visar en ny studie. Ett svagare handgrepp kan bland annat betyda ökad risk för att dö i förtid.

Annons:

Studien har publicerats i den medicinska tidskriften The Lancet.

Använde handgreppsdynamometer

I studien ingick 140 000 vuxna personer i totalt 17 länder och som följdes under i snitt fyra år.

Deltagarnas handgrepp mättes med hjälp av en särskild mätare, en så kallad handgreppsdynamometer.

Handgrepp som biomarkör

Att handgreppet kan användas som en biomarkör är ingenting nytt, däremot har forskarna hitills inte kunnat peka på vad sämre handgrepp innebär för hälsan.

En biomarkör är något som hjälper till att mäta ett specifikt biologiskt tillstånd, som ett handgrepp.

Risken att dö ökade

När man studerade resultatet av studien visade det sig att varje försämring av händernas styrka med 5 kg resulterade i att risken att dö oavsett orsak ökade med 16 procent, medan risken att dö av hjärt-kärlsjukdom ökade med 17 procent. Risken att drabbas av hjärtinfarkt och stroke ökade också, med 7 respektive 9 procent.

Det här sambandet kvarstod även efter att forskarna tog hänsyn till olika faktorer, som deltagarnas ålder, utbildningsnivå eller fysisk aktivitet.

Förutsäger för tidig död

Professor Avan Aihie Sayer vid University of Southhampthon, som inte själv arbetat med studien, säger i en kommentar att det inte råder några tvivel om att handgreppet kan förutsäga död i förtid oavsett orsak och att det tycks finnas ett speciellt samband till både dödlighet och sjuklighet i hjärt-kärlsjukdomar.

Handgreppet tycks dessutom vara en bättre markör än exempelvis blodtrycket.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: