Ange ditt sökord

En chef som varken ger stöd eller lyssnar kan enligt en rapport från SBU vara en orsak till ryggsmärta. Foto: Shutterstock

En chef som varken ger stöd eller lyssnar kan enligt en rapport från SBU vara en orsak till ryggsmärta. Foto: Shutterstock

Din ryggsmärta kan vara chefens fel

Lyssnar inte din chef eller känner du att du inte har stöd från dina kollegor? Det kan vara en orsak till att du har ont i ryggen på jobbet.

Annons:

Att du har ont i ryggen på jobbet behöver inte nödvändigtvis handla om dålig ergonomi, ryggsmärtan kan faktiskt bero på chefen. Det visar en rapport från Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU).

Exponering i arbetsmiljön

Det som SBU har kollat närmare på är sambandet mellan exponering i arbetsmiljön och ryggproblem.

Tillsammans med experter inom medicin och arbetvetenskap har man samlat 30 års forskning i sin rapport.

Förvånande upptäckt

Som väntat visade rapporten att bland de som utvecklade mest ryggbesvär i yrkeslivet fanns personer som arbetar med manuell hantering som tunga lyft, fysiskt ansträngande arbete eller som utsätts för helkroppsvibrationer i arbetet.

Vad som däremot överraskade var att en avgörande faktor kan vara arbetssituationen med kollegor och chefer.

Utvecklar mer ryggont

Rapporten visar att de som får lite eller inget stöd alls i arbetet av chefen eller kollegorna kan utveckla mer ryggbesvär än andra. Att ha ett pressande arbete eller en arbetssituation med små möjligheter att påverka i kombination med alltför höga krav har även det stor betydelse.

Till TT säger Karin Harms-Ringdahl, fysioterapeut och ordförande för projektet att psykosociala faktorer verkar ha stor betydelse för hälsan.

En bra chef lyssnar

Karin Harms-Ringdahl menar att fokus i samband med ryggproblem har främst varit belastning. Den aktuella rapporten visar däremot att det även går att göra förändringar i den psykosociala arbetsmiljön.

En grund är att ha en bra chef som lyssnar och där det ges möjlighet att variera såväl arbetsuppgifter som arbetstid ibland. Rapporten visar även att när det handlar om arbetsvillkor och psykosocial arbetsmiljö och påverkan på ryggsmärta var det ingen skillnad mellan män och kvinnor.

Annons:

Källor:

SBU, TT

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: