Ange ditt sökord

Upptäckten kan även vara en förklaring till att forskare på senare år har kunnat koppla samman stillasittande med fetma och ohälsa. Foto: Shutterstock

Upptäckten kan även vara en förklaring till att forskare på senare år har kunnat koppla samman stillasittande med fetma och ohälsa. Foto: Shutterstock

Din kropp reglerar din vikt – med inbyggd badrumsvåg

I kroppen har det visat sig att det finns en inbyggd våg som kan reglera kroppens vikt. Fyndet kan även förklara varför det är ohälsosamt med stillasittande.

Annons:

Exakt hur vågen fungerar vet inte forskarna vid Sahlgrenska Akademin som står bakom upptäckten än men fyndet ger bland annat svar på viktiga frågor relaterade till fetma och ohälsa.

Minskade fettmassan och förbättrade blodsockernivåerna

I studien använde sig forskarna av feta gnagare som med hjälp av vikter som vägde olika mycket gick ned i vikt. Gnagarna gick nästan ner i vikt lika mycket som vikterna som användes.

De extra vikterna gjorde inte bara att djuren minskade fettmassan utan även att blodsockernivåerna förbättrades.

Registreras i benen

Forskarna menar att kroppens vikt registreras i benen vilket i sin tur genererar en signal till hjärnan om att du ska äta mindre och hålla din vikt konstant.

När man har kunnat klargöra hur kroppens våg fungerar hoppas forskarna att fyndet ska kunna leda till läkemedel mot fetma.

Förklaring till varför stillasittande är dåligt för hälsan

Upptäckten kan även vara en förklaring till att forskare på senare år har kunnat koppla samman stillasittande med fetma och ohälsa.

Stillasittande skulle enligt forskarna kunna leda till att den kroppsegna “badrumsvågen” ger ett lågt utslag för kroppsvikten vilket i sin tur leder till att du äter mer och därför går upp i vikt.

Annons:

Källor:

http://www.pnas.org/content/early/2017/12/19/1715687114.abstract?sid=4fb1bdf3-bc5e-42db-a52d-02dab6121062

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: