Ange ditt sökord

Studien visar att det finns ett specifikt område i hundens hjärna som är dedikerat till att förstå oss människor. Foto: Shutterstock

Studien visar att det finns ett specifikt område i hundens hjärna som är dedikerat till att förstå oss människor. Foto: Shutterstock

Din hund kan förstå dig bättre än du kanske trott

Nu förvånas forskare över hur bra våra fyrbenta vänner hunden faktiskt kan förstå oss människor.

Annons:

Ny forskning visar nämligen att hundarna inte bara lyssnar på människors tonfall utan också förstår vilka ord vi säger.

Studerades med magnetkamera

I studien tränade man hundarna som var med att ligga stilla i en magnetkameran för att kunna studera vad som hände i hjärnan när hundarna hörde olika saker.

Medan de var i magnetkameran fick hundarna nämligen lyssna på husse eller mattes röst.

Hundens hjärna reagerade

Först fick hundarna höra uppmuntrande ord, till exempel “duktig hund” på ett glatt och neutralt sätt. Därefter fick hundarna höra neutrala ord som ägarna sa på ett både neutralt och uppmuntrande sätt.

Forskarna kunde då se att oavsett vilket tonläge ägarna hade reagerade hundens hjärna på vad ägaren sa, inte enbart på hur ägaren sa det.

Olika teorier

Medan de ungerska forskarna som genomfört studien har en teori menar svenska professorn i etologi Per Jensen att det kan finnas en annan. De ungerska forskarna menar nämligen att språkförståelse är en grundläggande funktion i hjärnan hos människan men som även kan finnas hos andra djur. Och att detta är anledningen till att man såg resultaten i studien.

Per Jensens teori är istället att hunden har utvecklat ett sätt att förstå människors språk bättre än andra djur helt enkelt för att hunden har levt såpass länge sida vid sida med människan.

Ändå förvånad

Trots detta är Per Jensen förvånad över att hundar verkar förstå människor såpass bra.

Till Sveriges radio säger Per Jensen att han tror det är helt unikt i djurvärlden att hundar har dessa hjärfunktioner i ett specialiserat område i hjärnan enbart för att tolka vad vi människor säger.

Annons:

Källor:

Sveriges radio

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: