Ange ditt sökord

Lösliga fibrer förlångsammar kolhydratnedbrytningen i tarmen och ger därmed ett mildare blodsockersvar. Exempel på lösliga fibrer är grönsaker och bär. Foto: Shutterstock

Lösliga fibrer förlångsammar kolhydratnedbrytningen i tarmen och ger därmed ett mildare blodsockersvar. Exempel på lösliga fibrer är grönsaker och bär. Foto: Shutterstock

Diabetes – du kan själv påverka ditt liv

Debatten kring vad diabetiker bör och inte bör äta är het just nu där man förespråkar kostråd från olika sidor. 

Annons:

Ena sidan förespråkar lågfettkost med få kalorier för att uppnå viktminskning och främst fokus på “sockerfritt”. Andra sidan säger helt tvärtemot och förespråkar massor av fett och inga kolhydrater alls. Resultatet blir pajkastning mellan lägren och mitt emellan står diabetikerna förvirrade och vet inte vem man ska lita på. 

Diabetes – du kan själv påverka

För att kunna hjälpa er som diabetiker till att förklara hur kosten egentligen är ihopkopplad med diabetes så har vi tagit in näringsfysiolog Kristina Andersson som fritt fått sammanfatta vad diabetes är och hur hur det är kopplat till maten. Dels en genomgång av moderna dieter och hur du som diabetiker bör tänka.

Råden vänder sig till alla som har diabetes, oavsettt om det är typ 1 eller typ 2, de som ligger i riskzonen, de som arbetar eller lever med diabetiker samt de som bara vill förstår hur det hänger ihop. Typ 2 diabetes kan man både förebygga och i de flesta fall bli frisk ifrån med rätt kost och livsstil. Det går tyvärr inte med typ 1. Däremot bör både en typ 1:a och typ 2:a bry sig om kost och livsstil för att öka livskvalitén, underlätta medicinering och skjuta på komplikationer/följdsjukdomar. 

Som diabetiker är det viktigt att tänka på sin kost och sitt leverne. 

Kristina Andersson har skrivit boken, “Diabetes – du kan själv påverka” och i stora drag handlar det om rätt val av råvaror (tänk orört), rätt fördelning på tallriken (begränsa mängden kolhydrater) och rätt tajming (lika mycket kolhydrater varje gång). 

Här följer en lista från boken på faktorer som är intressanta i samband med diabeteskost. 

 • Lågt (begränsat) kolhydratintag– ger lägre blodsockerpåverkan och därmed lägre insulinbehov (mindre medicin och lättare förutsägbart för de som tar insulin). Det spelar ingen/liten roll att det är tjall på låset (dvs. typ 2 diabetes) när man inte behöver öppna dörren. Dock verkar det finnas en risk med att dra ner på dem för mycket.
 • Lågt GI – ger mindre höjning av blodsocker och därmed mindre insulinbehov. Spelar ingen/liten roll att det är tjall på låset när man inte behöver öppna dörren.
 • Lösliga fibrer – lösliga fibrer förlångsammar kolhydratnedbrytningen i tarmen och ger därmed ett mildare blodsockersvar – mindre insulinbehov. Dessutom blidas korta fettsyror i tarmen när de fermenteras av bakterier vilket minskar mängden fria fettsyror i blodet. Stora mängder fria fettsyror orsakar insulinresistens, inflammation och höga blodfetter. Ex. på lösliga fibrer är linfrön, psylliumfrön, havre, rotfrukter, grönsaker, bär. 
 • Regelbundet och jämt kolhydratintag (extra intressant vid typ 1) – om man äter lika mycket kolhydrater vid ex. frukost, lunch, middag etc. varje dag så blir blodsockret mer förutsägbart och betydligt enklare att reglera med mediciner.
 • Enkelomättat fett – minskar risken för hjärtkärlsjukdom, diabetes och inflammationer.
 • Fleromättat fett (omega – 3) – minskar inflammationer i kroppen samt ökar insulinkänsligheten, det vill säga gör att insulinets signal om att öppna cellen funderar bättre. Omega 3 finns det mycket av i fet fisk. 
 • Viktnedgång vid övervikt– övervikt, speciellt bukfetma har visat sig kunna ge insulinresistens (typ 2 diabetes) och leptinresistens (störd aptitreglering) samt öka mängden inflammatoriska ämnen i blodet vilket innebär en riskfaktor för diabetes och hjärtkärlsjukdom.
 • Mättande mat –Hunger och sötsug är de största fienderna till en lyckad viktnedgång. Ju högre mättnad desto större är chansen att man lyckas med sina hälsosammare kostval samt möjligheten att avstå frestelser som kakor, godis, läsk etc. Protein, fett, varm mat, mycket grönsaker och regelbundna måltider gör att du håller dig mättare. 
 • Fysisk aktivitet – fysisk aktivitet minskar insulinbehovet dramatiskt genom att glukosen kan ta sig in i cellen utan hjälp av insulin. Samtidigt underlättar fysisk aktivitet viktnedgången och påverkar så väl blodfetter som blodtryck positivt vilket i sig minskar risken för sjukdom. Sist men inte minst verkar fysisk aktivitet antidepressivt och förbättrar aptitregleringen.
 • Antiinflammatorisk mat – diabetes och framför allt komplikationerna kring sjukdomen är kopplat till inflammatoriska tillstånd i kroppen. Genom att satsa på mat som minskar inflammationerna minskar risken för hjärtkärlsjukdom etc. Omega- 3 samt en lång rad kryddor och örter har en antiinflammatorisk effekt. 
 • Antioxidanter – inflammationer och de flesta sjukdomscenario inkl. glykosylering innebär en ökning av fria radikaler som i sin tur leder till ytterligare ökad risk för sjukdom via så kallad oxidativ stress. Antioxidanter stoppar denna dominoeffekt och skyddar vävnader från oxidation (ex. åderförfettning,) Antioxidanter finns i kryddor, örter, bär, frukt, mörk choklad/kakao, kaffe, te, rött vin etc. 
Annons:

Läs även

Komplikationer vid diabetes – så får du bättre koll på ditt målvärde
29 juni, 2020 Diabetes

Komplikationer vid diabetes – så får du bättre koll på ditt målvärde

Ett liv med diabetes handlar om att ta kontroll, kontro...

Specialistläkaren: Vår målsättning i vården definitivt ska vara att komma högre
1 juni, 2020 Diabetes

Specialistläkaren: Vår målsättning i vården definitivt ska vara att komma högre

Många fler patienter med typ 2-diabetes kan med hjälp a...

Annons:
Chévre – och basilikapaj
8 juli, 2020 Mat & Vitaminer

Chévre – och basilikapaj

En vegetarisk paj för dig med känslig mage....

Citronglass i citron
8 juli, 2020 Mat & Vitaminer

Citronglass i citron

En riktig sommardessert som faktiskt passar att göra år...

Hälsosam midsommar – visst går det!
16 juni, 2020 Mat & Vitaminer

Hälsosam midsommar – visst går det!

Midsommar, en av de mest populära mat- och dryckeshögti...

Annons:
Quinoaburgare med coleslaw
10 juni, 2020 Mat & Vitaminer

Quinoaburgare med coleslaw

Den somrigaste hamburgaren är vegetarisk, här i sällska...

Lyxig potatissallad med tryffel
4 juni, 2020 Mat & Vitaminer

Lyxig potatissallad med tryffel

Vad sägs om en enkel men lyxig potatissallad med bönor ...

Halloumiwrap med ajvar
28 maj, 2020 Mat & Vitaminer

Halloumiwrap med ajvar

Somrig måltid i form av en wrap. Ajvar relish är en rör...

Risotto med pumpa, chèvre och tranbär
19 maj, 2020 Mat & Vitaminer

Risotto med pumpa, chèvre och tranbär

Supersmarrig risotto med sötsalt smak....

Annons:
Virusvaccin kan bli skydd mot typ 1-diabetes
18 maj, 2020 Diabetes

Virusvaccin kan bli skydd mot typ 1-diabetes

Forskare vid Karolinska Institutet har tillsammans med ...

Ljummen rotfruktssallad med chèvre
14 maj, 2020 Mat & Vitaminer

Ljummen rotfruktssallad med chèvre

När det är sommar vill man gärna äta något lätt och frä...

Raw bars
29 april, 2020 Mat & Vitaminer

Raw bars

Lägg ner i väskan och plocka fram när energinivåerna sj...

Annons:
Citron- och ingefärslax med ljummen krispig sallad
23 april, 2020 Mat & Vitaminer

Citron- och ingefärslax med ljummen krispig sallad

Lax är minst sagt en favorit både hos stora och små. Re...

Tofu- och grönsaksplättar med sweet chilisås
21 april, 2020 Mat & Vitaminer

Tofu- och grönsaksplättar med sweet chilisås

Tofu är ett vegetariskt alternativ som fungerar bra för...

Sanna Brådings veganska receptfavoriter
17 april, 2020 Mat & Vitaminer

Sanna Brådings veganska receptfavoriter

I sin nya kokbok delar Sanna Bråding med sig av sina ve...

Glutenfria lussebullar
16 april, 2020 Mat & Vitaminer

Glutenfria lussebullar

Härliga lussebullar för dig som är glutenintolerant.  ...

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!

Hej och välkommen till DOKTORN.com

Vi kan nu stolt presentera flera nyheter på sajten. Vi vet att du kommer att känna igen DOKTORN samtidigt som nyheterna ger dig ännu fler möjligheter. Vill du läsa mer om vad nyheterna innebär gör du det på doktorn.com/faq

Enkät om antibiotikaanvändning

Hur ser du på antibiotika? Svara på 6 snabba frågor – tar 1 minut!

Till enkäten