Ange ditt sökord

Svenska småbarn var mer benägna att utveckla glutenintolerans jämfört med barn från de andra länderna i studien. Foto: Shutterstock

Svenska småbarn var mer benägna att utveckla glutenintolerans jämfört med barn från de andra länderna i studien. Foto: Shutterstock

Det kan avgöra om ditt barn drabbas av glutenintolerans (celiaki)

Sverige är ett så kallat "högriskland" för att barn ska bli glutenintoleranta men nu kan forskare vara närmare en förklaring till varför småbarn utvecklar just glutenintolerans.

Annons:

Det är svenska forskar vid Lunds universitet som har publicerat en delstudie av en större, internationell, diabetes- och celiakistudie som kallas TEDDY.

Forskning pågår

I TEDDY-studien ingår cirka 6 400 barn från Sverige, Finland, Tyskland och USA. Studien är en del av forskningen där man försöker ta reda på varför glutenintolerans uppstår överhuvudtaget. Något som man i dagsläget inte har kunskap om.

I studien undersökte forskarna faktorer som amning, kostvanor, vid vilken tidpunkt barnen introducerades för gluten samt vart barnen bor. 

Mängden gluten avgörande

I en delstudie till TEDDY visade det sig det fanns en faktor som stack ut och är mer avgörande än någon annan, nämligen vilken mängd gluten barnen får i sig. Studien visade att svenska barn med högt dagligt glutenintag (mer än fem gram) fram till två års ålder hade fördubblad risk att utveckla celiaki jämfört med barn som åt en mindre mängd.

Carin Andén Aronsson är doktorand vid Lunds universitet och dietist i TEDDY-studien. Hon säger i en kommentar till tidningen Vetenskap och hälsa att resultaten pekar på att mängden gluten triggar sjukdomen. 

Svenska barn utvecklar celiaki i större utsträckning

Jämfört med övriga länder såg forskarna att risken för att utveckla glutenintolerans var störst i Sverige, nästan dubbelt så hög jämfört med amerikanska barn.

Nu vill forskarna fördjupa analysera resultatet och fördjupa studierna ytterligare. Då man menar att det skulle kunna ge en förklaring till varför svenska barn i större usträckning än barn i andra länder utvecklar glutenintolerans.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: