Ange ditt sökord

Lugn och avkoppling är tätt följt av att man vill umgås med familj, släkt och vänner som även det av majoriteten anses som mycket viktigt. Foto: Shutterstock

Lugn och avkoppling är tätt följt av att man vill umgås med familj, släkt och vänner som även det av majoriteten anses som mycket viktigt. Foto: Shutterstock

Det här är viktigast för svenskarna på jul!

Gamla traditioner, nya traditioner och kommersiella intressen slåss om svenskarnas intressen under december månad men vad är egentligen viktigast för svenskarna på jul?

Annons:

I en undersökning som genomfördes fick över 1 000 svenskar svara på frågor kring just julen.

En lugn och avkopplande stund

Det pratas mycket om olika former av stress inför jul och undersökningen visar att över 60 procent anser att julen är en stressig tid på året. 

Faktum är att de allra flesta, över 90 procent, prioriterar en lugn och avkopplande stund till jul när det kommer till det allra viktigaste om man får önska sin ideala jul så som man helst vill uppleva den.

Umgås med familj och vänner

Lugn och avkoppling är tätt följt av att man vill umgås med familj, släkt och vänner som även det av majoriteten anses som mycket viktigt. Många är ensamma på jul, antingen självvalt eller för att det helt enkelt har blivit så av någon anledning.

Samtidigt upplever ändå de allra flesta att de är nöjda med sin egna jul när det kommer till att umgås med familj, släkt och vänner. Det är ändå viktigt att inte glömma bort de som sitter ofrivilligt ensamma.

Tid över till sig själv

Som undersökningen visar så handlar julen mycket om gemenskap men för många är det också viktigt att få möjlighet att få tid över till egna fritidsintressen.

Över hälften av de som deltog i undersökningen konstaterar dessutom att de faktiskt får möjlighet att göra just detta.

Mindre viktigt med kommers

Tvärtemot vad handeln kanske får oss att tro är det inte alls särskilt viktigt att få många julklappar. Endast 7 procent av de tillfrågade ansåg att julklappar var mycker eller ganska viktigt. Man får ändå anse att de allra flesta är nöjda med vad de får, om de får julklappar, då närmare hälften svarade att de trots allt var nöjda med julklapparna.

När det kommer till julpynt uppgav hälften av de tillfrågade att det är viktigt och mer än hälften att de också var nöjda med det julpynt som de har.

Julmaten är också viktig

Starkt förknippad med julen är såklart julmaten och mycket riktigt svarade majoriteten av de tillfrågade att för att få sin ideala jul så är julmat viktigt.

De allra flesta som deltog i undersökningen uppgav också att de var nöjda med maten till jul.

Inte alla är nöjda med sin ledighet

Att kunna ta ledigt från jobb och skola är också en viktig del av julen vilket också syns på svaren som deltagarna uppgav då det för många är viktigt med ledighet.

Nu är det inte något som alla har möjlighet till, då många jobbar inom handel och vård och omsorg och det är också fler som anser att ledighet är bra än som är nöjda med den julledighet man har. Frågan gällde både jobb och skola.

Stress ner – lätta ditt samvete

Ingen tjänar på att du går med dåligt samvete över allt från julkort du inte hinner skicka till vänner och släktingar du inte hinner träffa. Finn dig i nuet, jobba med så kallad mindfulness och närvaro, och använd det du har och den du är för att ge av dig själv och ditt engagemang. Det räcker längre än du tror och det kommer att lätta ditt samvete!

Vi pratar ofta om att man, även med familj och jobb, ska försöka hitta egentid. Det behöver inte handla om många minuter men en stund där du trivs att vara även till jul. Kanske en promenad på egen hand eller med en bok under en filt en stund, det är du som har visionerna för vad din egentid kan och ska innebära – kom bara ihåg att ta dig den tiden. Ett tips är att när du planerar inför jul och nyår, lägg in tid för återhämtning och vila för när du är utvilad kan du njuta mycket mer av högtiderna och stressar inte upp dig lika lätt.

Kör försiktigt – var ute i god tid

Du kanske är en sådan person som klarar av att vara ute i sista minuten och trivs med det, i så fall – toppen! För många andra innebär det en hög stress att vara ute i sista sekunden. Att vara ute i god tid är en riktigt bra strategi mot julstressen och ger dig ökad kontroll och möjlighet at påverka. Skriv ner vilka som ska få julkort, vilka julklappar som ska köpas. Lägg ambitionsnivå och krav på en nivå som passar just dig och, som vi nämnde tidigare, ditt goda samvete.

Ska du ut och resa? Se till att ha gott om tid. Be hellre om ledigt tidigare och åk i lugn och ro än att hetsa fram i tillvaron, i biltrafiken kan det dessutom innebära en direkt fara för dig och dina medtrafikanter. Din tillvaro fram till jul och nyår, och även under helgerna, underlättas om du väljer att sätta igång i god tid.

Julen är till för dig

Samtidigt som du planerar så välj även att prioritera. Vad är det du verkligen måste klara av och vad är det du skulle vilja klara av före och efter jul och nyår. Stryk punkter som känns mindre viktiga och fokusera på det du tror att du verkligen hinner med. Och du, du behöver inte vara någon övermänniska som fixar allt på egen hand. Dela upp mellan familj, vänner, släktingar och underlätta för både andra och dig själv. Om du blir bjuden på mycket och får förfrågningar från många vänner och släktingar – gå efter magkänslan. Det ska aldrig vara en stressfaktor att gå på en tillställning utan prioritera att gå med dem du tycker om. Och när umgänge ändå är på tapeten, låt bli att kolla jobbmejlen mellan julskinkan, Kalle Anka och julklappsöppningen. Välj den här tiden för återhämtning istället.

Julen och helgerna är till för dig, familj och vänner. Oavsett om du har en liten eller stor familj, är ensam eller ett par, har barn eller inga barn alls – låt julen bli vad du önskar dig redan innan julafton. Tänk igenom på egen hand, och gemensamt, hur du uppnår den ultimata julen för just dig. Svaret kanske blir oväntat men använd den tiden till att planera, prioritera och gå mot julen med ett leende på läpparna istället för en oro i magen. Då kommer du att kunna njuta inför, under och efter julen!

Annons:

Källor:

Undersökningen är genomförd av Inizio på uppdrag av Clas Ohlson. Syftet är att genomföra en opinionsundersökning vad den svenska allmänheten värdesätter under julen och vad man tycker om julmusik. Målgruppen för undersökningen är den svenska allmänheten i åldern 18-79 år. Undersökningen är genomförd via webbpaneler mellan den 2 december och den 5 december 2018. Totalt svarade 1045 personer på undersökningen.

Läs även

En av fem känner julstress – och särskilt en grupp är drabbad
12 december, 2018 Sömn & Stress

En av fem känner julstress – och särskilt en grupp är drabbad

Av årets alla månader är december den i särklass mest s...

Risk för blodbrist i jul – fler blodgivare behövs
12 december, 2017 När man blir sjuk

Risk för blodbrist i jul – fler blodgivare behövs

Inför jul och nyår finns det en risk att det uppstår bl...

Duchennes muskeldystrofi (DMD) – tecken på om man är drabbad
13 juli, 2020 Hjärnan & Nerver

Duchennes muskeldystrofi (DMD) – tecken på om man är drabbad

Duchennes muskeldystrofi (DMD) är inte bara den vanliga...

Annons:
Ägget väljer spermier
15 juni, 2020 Barn & Graviditet

Ägget väljer spermier

För att locka till sig spermier avger kvinnors äggcelle...

Kvinna och äldre – därför gynnas du av träning!
15 juni, 2020 Kvinnans hälsa

Kvinna och äldre – därför gynnas du av träning!

Att träning är bra för hälsan kan många skriva under på...

Coronapandemin: Tendens till mindre oro i samhället
14 maj, 2020 Barn & Graviditet

Coronapandemin: Tendens till mindre oro i samhället

Det finns en tendens över tid att svenskarna upplever e...

Kolesterol och hjärt- och kärlsjukdom
12 maj, 2020 Kvinnans hälsa

Kolesterol och hjärt- och kärlsjukdom

Man vet att ett högt LDL-kolesterol ökar risken för hjä...

Stor ökning av antalet unga med könsdysfori
11 maj, 2020 Kvinnans hälsa

Stor ökning av antalet unga med könsdysfori

Att diagnosen könsdysfori har ökat med 1500 procent, ka...

Annons:
Coronapandemin: Så påverkar covid-19 vardagen för en familj utanför San Francisco

Coronapandemin: Så påverkar covid-19 vardagen för en familj utanför San Francisco

Vi får mycket information om dödstal och antal drabbade...

Träning och kost viktigt för ett hälsosamt åldrande
5 maj, 2020 Kvinnans hälsa

Träning och kost viktigt för ett hälsosamt åldrande

För att bibehålla sin styrka och rörlighetsförmåga bör ...

Coronarapporten vecka 14: Nästan en femtedel kan vara smittade av covid-19

Coronarapporten vecka 14: Nästan en femtedel kan vara smittade av covid-19

Coronarapporten visar att nästan en femtedel av de till...

Coronarapporten vecka 16: Smittan kryper upp i åldrarna

Coronarapporten vecka 16: Smittan kryper upp i åldrarna

Fler äldre fyller nu i Coronarapporten, som bland annat...

Coronarapporten vecka 15: Fler personer söker fysisk vård

Coronarapporten vecka 15: Fler personer söker fysisk vård

När coronarapporten för den senaste veckan summeras fin...

Coronaviruset: Lista över riskgrupper vid covid-19 – tillhör jag en riskgrupp?
21 april, 2020 Barn & Graviditet

Coronaviruset: Lista över riskgrupper vid covid-19 – tillhör jag en riskgrupp?

Ta del av listan över vilka personer som bedöms löpa st...

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!

Hej och välkommen till DOKTORN.com

Vi kan nu stolt presentera flera nyheter på sajten. Vi vet att du kommer att känna igen DOKTORN samtidigt som nyheterna ger dig ännu fler möjligheter. Vill du läsa mer om vad nyheterna innebär gör du det på doktorn.com/faq

Enkät om antibiotikaanvändning

Hur ser du på antibiotika? Svara på 6 snabba frågor – tar 1 minut!

Till enkäten