Ange ditt sökord

Depression

Depression

Depression är en vanlig företeelse i livet. Sålunda kommer ungefär varannan kvinna och var fjärde man att drabbas av depression någon gång i livet.

Annons:

Knappt sex procent av befolkningen lider av depression och man räknar tillståndet bland folksjukdomarna, i vanlighet på andra plats efter hjärt-kärlsjukdomar. Det typiska för en depression är ett mer eller mindre långvarigt lidande med sänkt grundstämning, brist på energi och lust, känsla av värdelöshet och hopplöshet, oro, ångest, sömnrubbningar, koncentrationssvårigheter, tankar på självmord och svårt att sköta arbetet.

Riskerna är högre för självdestruktiva handlingar eller missbruk. Depression ska behandlas av läkare och de läkemedel som kommer ifråga kallas antidepressiva och de vanligaste är så kallade specifika serotoninåterupptagshämmare (SSRI). Vissa drabbas av biverkningar av typen illamående, sömnbesvär, viktökning, sexuella störningar och att de inte kan kombineras med vilka andra läkemedel som helst. Effekten kommer inom fyra till sex veckor och behandlingen bör pågå under minst sex månaders tid, vid upprepade depressioner pågå under flera års tid.

Deprimerad? Testa dig själv

Testet är ett utdrag ur DSM IV(Diagnostic Manual of Mental Disorders). Det är inget fulltäckande test men kan ge en viss vägledning.

  1. Jag känner mig nedstämd, ledsen, irriterad mest hela tiden. Så har jag känt mig i minst två veckor.
  2. Jag känner mig ointresserad och likgiltig inför det mesta. Även när det gäller sådant jag i vanliga fall tycker om att göra.
  3. Mina matvanor har förändrats. Ingenting smakar gott, dålig aptit och viktminskning alternativt äter mer än vanlig och gått upp i vikt.
  4. Mina sömnvanor har förändrats. Det är svårt att sova. Jag vaknar tidigt och känner mig olustig och trött utan att kunna somna om. Alternativt Jag sover mycket mer än vanligt eller sömnen är rubbad på annat sätt.
  5. Mitt sätt att fungera i vardagen har förändrats eller jag känner mig rastlös och har svårt att sitta stilla.
  6. Jag känner en förlamande trötthet och brist på energi. Det är som om all kraft försvunnit – jag är helt slut.
  7. Jag tycker att jag är fullständigt värdelös och inte duger till något. Jag känner mig otillräcklig och har skuldkänslor för saker jag gjort eller inte gjort.
  8. Jag har svårt att koncentrera mig. Även på enkla saker som att läsa tidningen eller att titta på TV.
  9. Jag tycker att livet saknar mening. Att det vore skönt att få dö och lämna alla problem bakom mig. Jag har tankar och planer på att ta mitt liv.

Tolkning av svaren

Om du svarar ja på de första två frågorna och om du dessutom känner igen dig i minst tre av de övriga punkterna och om du känt dig så här under minst två veckor så har du kanske någon form av depression och bör söka läkarhjälp.

 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: