Datorprogram kan ställa huddiagnostik lika bra som läkare

Datorprogram kan ställa huddiagnostik lika bra som läkare

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Publicerad: 2017-02-01
Författare: Moa Järefäll

En studie av amerikanska forskare visar att ett datorprogram är minst lika bra som läkare på att skilja mellan farliga och godartade hudförändringar. 

Studien utfördes vid Stanford University och har publicerats i tidskriften Nature. 

Automatiserad huddiagnostik 

Tekniken med avancerade datorprogram som analyserar medicinska bilder går framåt och är nu ett hett forskningsområde. I den aktuella studien lät man ett automatiserat system analysera hudförändringar.

Först fick datorprogrammet öva på närmare 130 000 bilder på mer än 2 000 olika hudsjukdomar. Därefter testades systemet genom att få klassa bilder på möjliga melanom som antingen var maligna eller benigna. På samma sätt fick datorprogrammet också klassa bilder på möjlig icke-melanom hudcancer som antingen maligna eller benigna.

Datorprogram lika bra som läkare

Samma tester som datorprogrammet gjorde fick även 21 stycken hudläkare utföra. Resultatet? Datorprogrammet var minst lika bra på att tolka de olika hudförändringarna som läkarna var. 

John Paoli, överläkare vid hudcancercentrum på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, tycker att studien är spännande och säger att automatiserad diagnostik av hudcancer är något som tillhör framtiden. Han poängterar också att den teknik som nu testats ser ut att vara ett stort framsteg jämfört med tidigare försök. 

Den diagnostiska säkerheten imponerar

En potential med den här tekniken är att kunna utrusta smartphones med programmet, då skulle man kunna öka tillgängligheten till diagnostiken i primärvården. Dock vidhåller forskarna bakom studien att det krävs fler tester för att se hur det fungerar i det kliniska arbetet innan något sådant kan bli aktuellt. 

Även John Paoli är inne på att det kvarstår en del arbete, för även om den diagnostiska säkerheten är imponerande så måste man välja ut vilken fläck man ska fotografera och visa för maskinen. 

 

Veckans fråga

Kommer du vaccinera dig mot influensan i år?

Nyhetsbrev

E-postadress