Ange ditt sökord

Deltagarna i studien fick spela ett specialframtaget bilspel.  Foto: Shutterstock

Deltagarna i studien fick spela ett specialframtaget bilspel. Foto: Shutterstock

Dataspel förbättrade arbetsminnet

Dataspel förbättrade bland annat arbetsminnet och uppmärksamheten hos äldre.

Annons:

Det är resultatet av en ny amerikansk studie som publicerats i Nature och som bland annat Dagens medicin rapporterar om.

Fick spela ett bilspel

Studiedeltagarna som är mellan 60 och 85 år fick spela dataspelet NeuroRacer som går ut på att man kör sin bil längs en väg. Samtidigt som man kör ska man reagera på olika skyltar som dyker upp.

Deltagarna delades upp i tre grupper. En grupp fick spela spelet i sammanlagt 12 timmar under en månads tid, en annan grupp fick antingen köra eller reagera på skyltar, det vill säga göra en uppgift i taget, och den tredje gruppen spelade inte alls.

Ökad aktivitet

När forskarna studerade deltagarnas EEG (elektroencefalografi, en undersökning för att mäta elektrisk aktivitet i hjärnan) såg de en ökning av aktiviteten i den prefrontala barken. Den delen av hjärnan har betydelse för arbetsminne och uppmärksamhet.

Man anser att resultatet är det första beviset för att äldre, som spelar specialdesignade dataspel, blir bättre på moment som finns i själva spelet.

Bättre koginitiv förmåga

Förutom att bli bättre på momenten som tränas i spelet visade det sig att deltagarnas kognitiva förmåga i övrigt ökade positivt. 

I gruppen som tränade på just simultankapacitet såg man en markant förbättring av detta, en förbättring som höll i sig även sex månader senare. I just den gruppen kunde forskarna också konstatera att andra koginitiva funktioner som inte direkt tränats förbättrades, det gällde bland annat arbetsminnet och förmågan att behålla uppmärksamheten. 

Problem med just arbetsminnet och att behålla uppmärksamheten är något som drabbar många äldre. Spelet har tagits fram i forskningssyfte och i dagsläget finns inga planer på att göra spelet kommersiellt tillgängligt. 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: