Ange ditt sökord

Ofta kan hunden ha lite dålig andedräkt utan att det beror på någon sjukdom men om andedräkten är väldigt dålig kan det vara värt att kolla upp detta. Foto: Shutterstock

Ofta kan hunden ha lite dålig andedräkt utan att det beror på någon sjukdom men om andedräkten är väldigt dålig kan det vara värt att kolla upp detta. Foto: Shutterstock

Dålig andedräkt hos hund (halitosis)

Din hunds andedräkt kan skvallra om hur hunden mår och upplever du andedräkten som extra besvärande och/eller dålig kan det betyda att det finns bakomliggande medicinska orsaker till den dåliga andedräkten.

Annons:

Ofta kan hunden ha lite dålig andedräkt utan att det beror på någon sjukdom men dålig lukt från munnen (halitosis) kan även vara det första symtomet på flera olika sjukliga tillstånd.

Orsaker till halitosis

En vanlig orsak till att din hund har dålig andedräkt är att hunden helt enkelt har ätit något som luktar riktigt illa. Det kan vara allt från rutten mat till andra djurs avföring och det här problemet är relativt lätt att åtgärda, förutsatt att hunden inte har fått i sig något giftigt. Du hindrar helt enkelt din hund i möjligaste mån från att avföring eller annat illaluktande.

Får bakterier fäste och växer i mun och svalg kan det producera illaluktande ämnen vilket är en annan orsak till dålig andedräkt hos din hund. Det finns många olika anledningar till detta, exempelvis blir det varmt och fuktigt i hundens läppveck (ragader) och då trivs och gror bakterierna. Ibland får bakterierna också extra skjuts av att matrester kan fastna i läppvecken. Även tandsten, tandskador, inflammerat tandkött och/eller tumörer i mun och svalg kan orsaka dålig lukt, även det på grund av bakterier.  Den dåliga lukten kan även bero på att hunden har nervskador som gör att hunden inte kan svälja ordentligt, då är orsaken bakom illaluktandet mat som blivit kvar i mun, svalg eller matstrupe. Detta är dock ovanligt och kan vara mycket svåra att åtgärda. Allt beror på den underliggande orsaken.

Diagnos dålig andedräkt

En grundlig allmän undersökning plus en del tester för att se att nervsystemet fungerar som det ska är vanligtvis den inledande undersökningsmetoden när du besöker veterinären i samband med att din hund har dålig andedräkt.

Många gånger krävs dock även en ordentlig undersökning av munhåla och svalg, det innebär att hunden måste sövas. Ibland görs även en tandröntgen för att upptäcka eventuella tandskador.

Behandling dålig andedräkt

Beror orsaken på att din hund har ätit något illaluktande så försvinner lukten många gånger av sig själv. Det du kan göra är att förhindra att hunden äter avföring och annat illaluktande som dessutom kan vara hälsovådligt för hunden.

Rengöring är A och O när det kommer till hudveck på din hund. Om hudvecken är inflammerade måste man hålla dessa rena och torra och infektionen måste hållas efter. Det görs med hjälp av uttorkande och bakteriedödande vätskor, man kan även behöva sätta in antibiotika. I svåra fall genomförs plastikkirurgi där man opererar bort hudvecken så att huden blir slät.

Tumörer i mun och svalg

Om man vid undersökningen upptäcker tumörer i hundens mun och svalg försöker man först och främst operera bort tumörerna. Man tar sedan ett vävnadsprov (biopsi) på dessa för att få veta vilken typ av tumör det handlar om.

I de fall tumören är elakartad behöver du och din veterinär gemensamt gå igenom vilka åtgärder som ska sättas in. Det gäller särskilt om tumören har spridit sig eller om en eventuellt större operation innebär risker för hunden. Det finns såväl strålningsterapi som cellgiftsbehandling tillgängligt även för hund och det kan vara ett alternativ eller komplement till operation. Det beror på vilken typ av tumör man har att göra med och vilka möjligheter man har att behandla.

Tandproblem orsakar också dålig andedräkt

Tandsten kan ge upphov till dålig andedräkt och kan behandlas relativt enkelt. Veterinären skrapar bort tandstenen med specialanpassad utrustning och gör samtidigt rent under tandköttskanterna, detta sker under narkos. Du kan även köpa en tandskrapa hos zoo-butiker som, om hunden tillåter, kan ta bort det ytligaste av tandstenen. Tandskrapan gör dock inte rent på djupet och den dåliga lukten kan kvarstå även om du skrapar din hunds tänder regelbundet.

Vid frakturerade eller infekterade tänder är det vanligaste att man under narkos drar ut den eller de tänder som det gäller. Är tandköttet inflammerat så behandlar man med bakteriedödande medel och i svåra fall antibiotika.

Förebyggande åtgärder

Vad som är dålig andedräkt hos hund kan diskuteras. Många upfattar att den andedräkt hunden har normalt är illaluktande vilket kan bero på till exempel att maten hundar äter inte luktar som den mat vi människor äter. Du som hundägare är många gånger den som har bäst koll på din hunds andedräkt. Förändras din hunds andedräkt plötsligt, eller märker du att den gradvis blir sämre och sämre – då kan det vara värt att kontakta veterinär för att ta reda på den bakomliggande orsaken. Du kan även göra en del förebyggande åtgärder för att undvika att dålig andedräkt uppstår.

  • God tandhälsa – borsta gärna tänderna regelbundet, det förebygger tandsten och tandköttsinflammation. Det finns även fodertillskott som förhindrar nybildning av tandsten. Bestäm dig för att regelbundet besöka veterinären för att kontrollera din hunds tandhälsa och ta bort eventuell tandsten. Många hundar, särskilt dvärghundraser, får tandsten väldigt snabbt och drabbas ofta av tandlossning.
  • Håll koll – hindra hunden från att äta avföring, döda djur och dålig mat. Det är ett naturligt sätt att undvika dålig andedräkt och det gör du enklast genom att ha uppsikt över din hund såväl hemma som i skog och mark.

Din hunds andedräkt kan skvallra om hur hunden mår, så ignorera aldrig en dålig andedräkt utan är du osäker, samtala med din veterinär för att får tips och råd.

Annons:

Källor:

Veterinären.nu/Fredrik Ståhlberg

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: