Ange ditt sökord

Tappar du också stubinen när du är hungrig? Lugn, det har sin naturliga förklaring och du kan till och med förebygga ett eventuellt utbrott. Foto: Shutterstock

Tappar du också stubinen när du är hungrig? Lugn, det har sin naturliga förklaring och du kan till och med förebygga ett eventuellt utbrott. Foto: Shutterstock

Därför blir du vresig när du är hungrig

Att tappa stubinen, bli vresig, arg och irriterad när magen känns tom och du är hungrig har en helt logisk förklaring.

Annons:

Det menar tidningen Huffington Post som ahr granskat en rad olika studier på ämnet.

Sitter inte bara i huvudet

Många av oss känner nog igen känslan av irritation och ilska när magen kurrar och vissa företag har till och med gjort en gimmick av att du blir en “diva” när du är hungrig.

Men sanningen är att det finns en fullt naturlig biologisk orsak till att vi ändrar humör och tappar fokus vid hunger. Orsaken är inte bara psykisk utan även fysiologisk och sitter med andra ord inte bara i huvudet utan i vår kropp.

Glukos håller koll på självkontrollen

En förklaring till det förändrade sinnestillståndet förklaras av glukos. Glukos är en sockerart och en av de viktigaste kolhydraterna för energi hos oss människor.

Om du inte äter ordentligt får du låga nivåer av glukos i blodet och enligt en studie som Huffington Post refererar till kan det kopplas till minskad självkontroll. Självkontrollen håller tillbaka såväl agression som våldsamt beteende och när glukosnivåerna sjunker tar agressiva impulserna helt enkelt över.

Kroppen kompenserar

Men det finns fler faktorer som påverkas av bristen på glukos. Lauren Slayton är dietist och säger till Huffington Post att när kroppen saknar glukos försöker den kompensera med hormoner.

Bland de hormoner som kroppen kompenserar med finns bland annat adrenalin och kortisol, hormoner som är kända för att bidra till aggressivt beteende.

Lågt blodsocker – håll en stabil nivå så förebygger du utbrott

Förutom att ett lågt blodsocker kan leda till agressivitet vid hunger så kan du även känna dig utmattad och få svårt att koncentrera dig. Att hålla en stabil nivå av ditt glukos hjälper till att motverka dessa faktorer (och att du blir vresigare än du behöver vara) och förebygger ett eventuellt utbrott av ilska och irritation.

Ät regelbundet och se gärna till att ta ett mellanmål under dagen. Exempel på mellanmål som är nyttiga kan vara frukt eller nötter, mellanmål som är lätta att ta med sig och snabbt få i sig. Då håller du hungern i schack och kan undvika att bli en hungrig surpuppa!

Annons:

Källor:

Huffington Post

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: