Ange ditt sökord

Coronaviruset stoppar majblomman – men insamlingen blir ändå av!
Årets majblomman är designad efter ett förslag från Elin Eisele. 23 april drar den digitala kampanjen igång. Foto: Majblomman

Årets majblomman är designad efter ett förslag från Elin Eisele. 23 april drar den digitala kampanjen igång. Foto: Majblomman

Coronaviruset stoppar majblomman – men insamlingen blir ändå av!

För första gången på 113 år får Sverige möta våren utan barn som säljer majblommor. Coronapandemin gör att försäljningen skjuts upp till hösten men den 23 april drar Majblomman ändå igång en stor, digital insamling.

Annons:

Majblomman är en ideell organisation som verkar för barns rättigheter i Sverige sedan år 1907. Varje vår säljer barn över hela landet majblommor och insamlingen går till barn som lever i ekonomisk utsatthet i Sveriges alla kommuner.

Barnfattigdomen tar ingen paus när samhället gör det

För ett par veckor sedan meddelades att barnens försäljning av majblommor skjuts upp till i höst på grund av den pågående pandemin och responsen har varit makalös skriver Majblomman själva i ett pressmeddelande. Majblomman uppger att människor hör av sig dagligen och att entreprenörer erbjuder kreativa lösningar. Vardagshjältar som privatpersonen Sophie Rålin i Växjö startade en egen insamling för Majblomman.

– Gensvaret har varit fantastiskt. Folk har förstått att barnfattigdomen i Sverige inte pausar, tvärtom. När samhällsekonomin tvärnitar är det de mest utsatta barnen som betalar priset. Vi behöver samla in pengar trots den svåra situation vi nu befinner oss i, barnen vi finns till för behöver oss nu mer än någonsin, säger Majblommans generalsekreterare Tove Lindahl Greve.

Landsomfattande digital insamling

Majblomman kommer nu att genomföra en landsomfattande digital insamling där hela Sverige kan delta. Från och med den 6 april kan alla skapa en egen insamling för Majblomman på swish.majblomman.se. Alla skapade insamlingar aktiveras automatiskt den 23 april då startskottet går för Majblommans digitala insamling. Insamlingen håller på till den 13 maj och alla intäkter kommer att delas ut i ekonomiskt stöd till barn lokalt och användas för att stärka barns rättigheter nationellt.

– Det känns så klart tungt att barnen måste vänta till i höst med att sälja majblommor och att vi tvingas bryta en 113-årig tradition. Men vi måste göra vad vi kan för att hindra smittspridning. Samtidigt vägrar vi att bara ge upp, även om tiden för att ställa om är knapp. För att barn i Sverige ska får det de har rätt till ger vi alla möjlighet att starta en egen insamling för Majblomman, säger Tove Lindahl Greve.

Barnen viktigaste ambassadörerna

Förhoppningen är att de tiotusentals barn som skulle sålt majblommor engagerar sig genom att påverka vuxna i sin närhet att dela klassens eller gruppens insamling.

– Barnen är Majblommans viktigaste ambassadörer. Vi hoppas att deras röster ska påverka fler vuxna att förstå hur viktigt det är att motverka barnfattigdomen i Sverige, och sprida barnens digitala insamlingar för Majblomman, säger Tove Lindahl Greve.

Att barnen är delaktiga visar inte minst det faktum att blommorna inte sällan designas efter idéer som kommer från barn. Majblomman 2020 är brandgul och rosa med ett stänk av gult i mitten, efter ett förslag från 12-åriga Elin Eisele från Alingsås. Hennes förslag har röstats fram i konkurrens med över 30.000 andra. Utöver att Elin tycker att färgerna är fina så valde hon dem av ett särskilt skäl:

– Färgerna sticker ut, och man behöver sticka ut för att få fram att barnen har rättigheter. Det känns jätteroligt att kunna vara med och hjälpa Majblomman, säger Elin.

Fakta Majblomman 2020

Barngrupper får behålla 20 procent av förtjänsten. Privatpersoner och företag skänker alla insamlade medel till Majblomman. Läs mer och skapa en insamling på swish.majblomman.se. 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: