Ange ditt sökord

Fysisk aktivitet är bra för folkhälsan, idrott och träning ska därför fortsätta, anser Folkhälsomyndigheten. Foto: Shutterstock

Fysisk aktivitet är bra för folkhälsan, idrott och träning ska därför fortsätta, anser Folkhälsomyndigheten. Foto: Shutterstock

Coronavirus covid-19: Kan jag träna under coronapandemin?

Det enkla svaret på frågan om du kan träna under den rådande coronapandemin är, ja. Fysisk aktivitet är bra för kroppen men det finns några saker du ska ta i beaktande, särskilt om du är över 70 år eller i någon av de förmodade riskgrupperna.

Annons:

En form av träning som har varit uppe för diskussion är promenader men Folkhälsomyndigheten har inte avrådit från att ta en promenad, det kan vara både skönt och nyttigt. Är du över 70 år bör du däremot undvika onödig fysisk social kontakt på dina promenader och hålla avståndet till dina medmänniskor för att undvika att drabbas av covid-19.

Tränings utomhus är att föredra

Fysisk aktivitet är bra för folkhälsan, idrott och träning ska därför fortsätta, anser Folkhälsomyndigheten. Träningar, matcher eller lokala cuper behöver inte ställas in med anledning av epidemin, och gym, simhallar och idrottshallar kan hålla öppet.

Idrott och träningsaktiviteter kan med andra ord fortsätta, men vissa försiktighetsåtgärder bör vidtas för att minska risken för spridning av covid-19. Träning utomhus är att föredra och aktiviteterna kan behöva anpassas för att minimera riskerna för smittspridning.

Träna gärna men gör det säkert

Folkhälsomyndigheten har haft en dialog med bland annat Riksidrottsförbundet och man har gemensamt tagit fram rekommendationer till den som ansvarar för idrotts- och träningsaktiviteter. Det innebär bland annat att precis som i övrigt så ska den som är sjuk, även med milda symtom, stanna hemma till och med två dagar efter tillfrisknande och inte delta i aktiviteter alls. Insjuknar du under idrottsaktivitet ska man gå hem direkt.

Personer över 70 år ska inte delta i gruppaktiviteter inomhus men det är viktigt för hälsan att äldre fortsätter röra sig, och fysisk aktivitet och promenader utomhus rekommenderas. Generellt bör man minska moment med närkontakt och göra andra övningar istället. Man ska inte heller dela vattenflaskor, munskydd och liknande som kan överföra saliv. För den som driver en träningsanläggning är det viktigt att se till att det finns möjlighet till handtvätt eller handsprit och uppmana till god handhygien och att undvika trängsel exempelvis vid insläpp av publik på läktare och vid försäljning.

Så förebygger du smittspridning

Det handlar främst om allmänt förebyggande åtgärder, som vid vanliga förkylningar.

  • Undvika att röra vid ansiktet.
  • Undvika nära kontakt med sjuka människor.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten.
  • Hosta och nys i armvecket eller i en näsduk.
  • Stanna hemma när du är sjuk.

Följ myndigheternas råd, särskilt om du är över 70 år eller tillhör en riskgrupp.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: