Ange ditt sökord

Fler personer uppger nu att de faktiskt har behövt uppsöka fysisk vård.  Foto: Shutterstock

Fler personer uppger nu att de faktiskt har behövt uppsöka fysisk vård. Foto: Shutterstock

Coronarapporten vecka 15: Fler personer söker fysisk vård

När coronarapporten för den senaste veckan summeras finns det indikationer som skulle kunna tyda på att smittspridningen har minskat samtidigt som förtroendet för samhällsinformationen är fortsatt högt.

Annons:

På grund av stundande påskhelg avser veckans rapport den 2 till 8 april, en något kortare period än den föregående. Syftet med rapporten som pågår kontinuerligt på Doktorn.com är att samla in så mycket data som möjligt från medborgarna för att få en indikation på hur coronasmittan sprider sig, vilka som drabbas och vilka symtom som är vanligast. Genom att hjälpa till att fylla i coronarapporten ökar vi kunskapen om coronavirusets spridning – fyll i enkäten här. Om du har fyllt i tidigare men blivit sjuk sedan dess kan du fylla i enkäten igen. 

Coronarapporter: Vecka 14 (klicka här) Vecka 16 (klicka här) Vecka 17 (klicka här)

Färre har fått symtom

Intressant att notera från den senaste coronarapporten är att 40 procent färre uppger att de har fått symtom senaste veckan jämfört med veckan innan. Det kan tyda på att smittspridningen minskat och att de åtgärder man vidtagit har effekt för att minska smittan. Inkubationstiden kan vara upp till en vecka så det blir en fördröjning. Även om man anser att man kan vara sjuk utan att uppvisa symtom menar myndigheterna att det fortsatt endast är en liten andel av alla smittade som inte uppvisar symtom. Läs mer om vanliga symptom vid covid-19.

Vad man kan se är dock att det förekommer en liten ökning på antalet som tror att de är eller har varit smittade. Där uppger nu närmare 18 procent att de tror att de är eller har varit smittade av covid-19. Resultaten bygger på en självuppskattning om man har haft smitta och är inte någon provtagning vilket betyder att resultaten kan tolkas med försiktighet. Kampanjen för Coronarapporten går just nu på stora sajter som Aftonbladet, Svenska Dagbladet och Omni samt Doktorn.com och når då mellan 80 till 90 procent av den svenska befolkningen. Det innebär att det inte är en slumpmässigt utvald målgrupp utifrån snittbefolkningen utan personer som frivilligt valt att svara på frågorna.

Fler söker fysisk vård

Fler personer uppger nu att de faktiskt har behövt uppsöka fysisk vård. Anledningen till att andelen som behöver uppsöka fysisk vård ökar kan vara att fler har drabbats av covid-19 i ett senare skede och då kräver en direkt kontakt med vården. Det är vikigt att komma ihåg att om du upplever symtom ska du däremot alltid ringa in till vårdmottagningen först för att få råd om hur du ska göra inför ett vårdbesök. 

Även fortsättningsvis är förtroendet för samhällsinformation stabilt då hela 85 procent anser att informationen man får är bra eller mycket bra. Det är till och med en liten ökning från föregående vecka.  

Så förebygger du smittspridning

Det handlar främst om allmänt förebyggande åtgärder, som vid vanliga förkylningar.

  • Undvika att röra vid ansiktet.
  • Undvika nära kontakt med sjuka människor.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten.
  • Hosta och nys i armvecket eller i en näsduk.
  • Stanna hemma när du är sjuk.

Följ myndigheternas råd, särskilt om du är över 70 år eller tillhör en riskgrupp.

Vill du få coronarapporten till din e-post en gång i veckan – anmäl dig här.

Annons:

Coronarapporten – för perioden 2 – 8 April 2020 4 026 fullständiga svar Notering: Respondender insamlades via banners på Schibsteds medier (Aftonbladet, SvD, Omni mfl) som når 80% av Svenska befolkningen. Datan ska tolkas med försiktighet eftersom det inte är slumpmässigt utvalda personer som fått svara samt att de har fått utgå från sin egen åsikt om de tror att de haft coronasmitta eller ej.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: