Ange ditt sökord

Plötslig hjärtdöd inträffar i de allra flesta fall på morgonen. Foto: Shutterstock

Plötslig hjärtdöd inträffar i de allra flesta fall på morgonen. Foto: Shutterstock

Brist på protein ökar risken för hjärtattack på morgonen

Du löper flera gånger större risk att drabbas av en hjärtattack på morgonen och nu tror sig amerikanska forskare vara denna gåta på spåren.

Annons:

Man har fokuserat på att försöka se vad det är som gör att plötslig hjärtdöd inträffar offare under vissa tider på dygnet och tror att ett protein kan vara en bidragande orsak.

Mekanistiska förklaringar

Plötslig hjärtdöd är allra vanligast på morgonen mellan klockan sex och tio. Sedan får det en liten topp igen på eftermiddagen.

Tidigare har man inte kunnat förstå det här fenomenet och därför har forskarna nu försökt hitta mekanistiska förklaringar. 

Protein reglerar

Det som de amerikanska forskarna bakom den nya studien tror sig ha hittat är ett protein som man tror kan reglera dygnsrytmen och känsligheten för arytmier. Arytmier är elektriska störningar i ditt hjärta och som kan orsaka plötslig hjärtdöd. 

Forskarna tror att om man har för lite av just det här proteinet, som kallas KLF15, kan det leda till att du riskerar en hjärtattack på morgonen. Studien är utförd på möss och man bör vara medveten om att de resultat som nu framkommit är preliminära och mer forskning behövs. Dock är det ett steg på vägen mot att förebygga plötslig hjärtdöd, något som drabbar 10 000 svenskar varje år. Av dessa överlever endast drygt 300*. 

Upptäckten kan ha betydelse för medicinering

Claes Held är överläkare i kardiologi och forskare vid Uppsala Universitet och säger till Sveriges Radio appropå den nya studien att upptäckten är intressant för att man kan se att det finns en koppling mellan ett protein och de här händelserna.

Han menar också att om man i framtiden kan hitta läkemedel som kan påverka nivåerna av det här proteinet så skulle man potentiellt kunna förebygga risken för plötsligt hjärtstopp.

Så agerar du vid plötsligt hjärtstopp

Den här videon kommer från Hjärt- lungfonden och visar hur du kan agera vid plötsligt hjärtstopp. Påbörjad behandling bidrar till att fler överlever plötsligt hjärtstopp. 


*Källa: Hjärt- lungfonden

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: