Ange ditt sökord

Brev fick inte fler skånska män att PSA-testa sig

Brev fick inte fler skånska män att PSA-testa sig

En skånsk pilotstudie visade att inte fler män gjorde PSA-provning om informationen kom via brevlådan. 

Annons:

Det skriver Dagens medicin. Av resultatet konstaterar man att aktiv information inte leder till ökat antal PSA-test och man tror även det skulle gå att utveckla en mer effektiv kommunikation kring just PSA-testning. PSA-provning görs för att i ett tidigt skede kunna upptäcka prostatacancer.

Mindre resurskrävande

Ola Bratt, överläkare vid Helsingbords lasarett och en av de ansvariga bakom studien säger till Dagens medicin att mer systematisk information och erbjudanden om tester skulle kunna visa sig mer effektiv och mindre resurskrävande än den enligt honom oorganiserade testning som finns idag. Han lägger även till att män genom bättre kunskap skulle kunna fatta mer välinformerade beslut kring sin hälsa.

Många män idag gör PSA-testning som kan leda till onödig behandling av ofarliga tumörer och någon allmän PSA-screening är enligt Ola Bratt knappast aktuell att införa.

Vill bli informerade

I projektet valde man att skicka hem en broschyr om PSA-testning tillsammans med ett erbjudande om testning till 1 470 slumpmässigt utvalda män i Skåne i åldern 50 till 70 år. 33 procent av de män som fick hem informationsmaterialet genomförde ett PSA-test jämfört med 27 procent hos de som inte fick hem materialet.

Analyser av utskicket visar att en del män som fick hem materialet valde att testa sig för att de fick hem information medan andra lät bli av samma orsak. Ola Bratt säger även till Dagens medicin att en överväldigande majoritet såg positivit på att få hem just information och erbjudande om testning och han drar slutsatsen att skånska män vill bli informerade om såväl för- som nackdelar med PSA-testning.

Inväntar uppdaterade riktlinjer

Man tar lärdom av projektet men inväntar samtidigt uppdaterade riktlinjer från Socialstyrelsen gällande prostatacancersjukvården.

Tanken är att man kan använda kunskapen från pilotprojektet i informationsarbete framöver där Ola Bratt anser det viktigt att fler än några få vet om riskerna med prostatacancer. Inom vården vill man informera effektivt och där tänker sig Ola Bratt att man kan använda den nya studien som idag är den enda i sitt slag för att bygga strategier.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: