Ange ditt sökord

Dietist Gun-Britt Fhager är författaren bakom boken Ätglädje. Fotograf: Pernilla Lundgren, Södra Älvsborgs Sjukhus.

Dietist Gun-Britt Fhager är författaren bakom boken Ätglädje. Fotograf: Pernilla Lundgren, Södra Älvsborgs Sjukhus.

Boktips: En god liten bok

Mat och kost handlar många gånger om dieter och träning. Men för den som är sjuk kan mat och kosthållning betyda så mycket mer. Boken "Ätglädje" av dietiesten Gun-Britt Fhager (Gothia förlag) handlar om just detta.

Annons:

Oftast pratar vi om kostråd för att gå ned i vikt, till exempel alla olika dieter som svischar förbi i takt med att allt fler skaffar sig kalaskulor. Mat är gott och vi som bor i ett rikt land äter gärna mer än vi behöver. Men för den som är svårt sjuk, som kanske befinner sig i livets slutskede, kan maten vara förknippad med mer besvär än lust.

Äta bör man annars dör man, äta gör man ändå dör man

Den lilla skriften Ätglädje inleds med påminnelsen: ”Äta bör man annars dör man, äta gör man ändå dör man”. Dietisten och näringsexperten Gun-Britt Fhager har samlat ihop kunskap och råd kring ätande för den som av sjukdom har svårt att längta till nästa mål mat.

Ätglädje är inte en tjock lunta, utan en välformulerad och innehållsrik broschyr. Tonen är mild med huvudbudskapet att inte tvinga på den sjuka mat, utan att hitta vägar som får den att äta lite ändå.

Grundläggande för hur vi mår

Vad vi får i oss är grundläggande för hur vi mår. Vid sjukdomar med inflammation eldar kroppen snabbt upp sina förråd, samtidigt som orken tryter och det goda inte längre smakar. Alla förstår att det viktigt att äta, men på en sjukhusrond tittar man på medicinlistan och inte i skafferiet. Hemma kan den anhöriga i sin omtanke bli alldeles för ”på”, och känna en stigande frustration över att inte dubbla portioner av favoriträtten slukas.

Gun-Britt Fhager berättar om enkla saker för den som märkt att aptiten börjat tryta. Att ta en ”morgonfösare”, något litet direkt på morgonen, bryter den långa nattfastan och gör det lättare att äta riktig frukost senare. Regelbundna måltider är bra, så man bör göra en enkel kostplan. Och för den sjuka kan det vara befriande att veta man inte behöver snåla på vare sig mellanmål, efterrätter eller gräddprodukter. Heller ett par tuggor av något energirikt vid många mål, än inget alls vid ett enda huvudmål. Boken avslutas med tips på maträtter och recept för den som vill komplettera menyn.

Det luktar inte sjukhus, det doftar våfflor

En gammal man fick en dag våfflor till mellanmål på sjukhuset och sken upp: ”Det luktar inte sjukhus, det doftar våfflor”.

Att mat är en helhetsupplevelse, större än jakten på rätt näringsämnen, beskriver Ätglädje. Vacker dukning gör det lättare att äta, den som är mätt sover bättre. Den enkla och tydliga texten kan vara värdefull som information och påminnelse både till anhöriga och vårdpersonal.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: