Ange ditt sökord

Tanken är att blodprovet ska tas varje år för att kunna upptäcka cancern i ett så tidigt skede som möjligt.  Foto: Shutterstock

Tanken är att blodprovet ska tas varje år för att kunna upptäcka cancern i ett så tidigt skede som möjligt. Foto: Shutterstock

Blodprov ska upptäcka cancer

Vid ett universitet i Storbritannien har stora framsteg inom cancerforskningen gjorts. Det är en metod som kan upptäcka åtta vanliga cancerformer genom ett blodprov.

Annons:

Metoden har testats av en forskargrupp på John Hopkins University och resultaten benämns som enormt spännande, rapporterar BBC.

Kan få stor inverkan på cancerdödlighet

Det blodprovet gör är att söka efter mutationer, som ofta uppstår i samband med cancer. Sökningen görs i 16 gener och efter åtta sorters proteiner som släpps ut från tumören och lämnar spår i blodet. Tanken är att provet ska tas varje år för att kunna upptäcka cancern i ett så tidigt skede som möjligt. 

Cristian Tomasetti på John Hopkins University säger att en tidig upptäckt är avgörande och då kan det här blodprovet ha en enorm inverkan på cancerdödligheten. Att kunna hitta tumörer i ett stadie då de fortfarande kan opereras bort skulle göra stor skillnad för överlevnaden. 

Över 70 procent av cancern hittades

Hittills har metoden använts på över tusen patienter med cancer i äggstocken, levern, magen bukspottkörteln, matstrupen, tjocktarmen, lungorna eller brösten som ännu inte har spridit sig till andra vävnader. Cristian Tomasetti beskriver resultaten som enormt spännande där över 70 procent av cancern kunde hittas. 

Nu ska metoden även testas på personer som inte redan har blivit diagnosticerade med cancer, vilket på riktigt kommer att visa metodens effektivitet. Men hur som helst är det ett stort steg framåt för cancerforskningen som väcker hopp inför framtiden.  

Annons:

Källor:

BBC, SVT nyheter

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: