Ange ditt sökord

Träning tycks påverka den naturliga bakteriefloran i kroppen positivt. Foto: Shutterstock

Träning tycks påverka den naturliga bakteriefloran i kroppen positivt. Foto: Shutterstock

Bakterier kan bidra till att musklerna stärks

Kroppens egna bakterier skulle kunna bidra till att musklerna i vår kropp stärks och träning i sin tur kan berika floran av bakterier.

Annons:

Det menar forskare vid Karolinska institutet.

Träning berikar bakteriefloran

Sven Pettersson har i flera år arbetat med att forska på de bakterier som finns naturligt i våra kroppar, mikrobiomet. När han och hans kollegor studerade möss som saknade den naturliga bakteriefloran upptäckte de att mössen som inte hade en naturlig bakterieflora fick sämre muskeltillväxt.

Samtidigt noterade de även att träning tycktes berika floran av just bakterier.

Teorin att bakterierna hjälper muskler att växa

Forskarnas teori är att vissa ämnen som de kroppsegna bakterierna ger ifrån sig under träning bidrar till att musklerna växer.

Sven Pettersson säger i en kommentar till TT att man vet att bakteriernas komposition ändras vid just träning, däremot vet man inte hur det går  till. Det är något man nu kommer att studera vidare.

Transplantera mikrobiom

Något som forskarna nu vill titta närmare på är om man skulle kunna transplantera den här typen av bakterier, mikrobiom. Till exempel skulle man kunna transplantera mikrobiom från en vältränad människa till någon med typ 2-diabetes för att förbättra ämnesomsättningen.

Man skulle även kunna tänkas transplantera mikrobiom till personer med muskelsvaghet. 

Forskar vidare

Forskarna vill nu studera mikrobiom vidare för att se hur man skulle kunna använda kunskapen i framtiden.

Det forskarna dock konstaterar är att det verkar som att våra kroppsegna bakterier, som främst finns i tarmarna, faktiskt påverkar hur mycket musklerna växer när du tränar.

Annons:

Källor:

Sveriges radio

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: