Ange ditt sökord

Symtom på bältros kan vara brännande smärta och hudutslag på ena sidan av kroppen. Foto: Shutterstock

Symtom på bältros kan vara brännande smärta och hudutslag på ena sidan av kroppen. Foto: Shutterstock

Bältros (Herpes zoster)

Bältros, herpes zoster, är en vanlig virussjukdom som kan drabba alla människor i alla åldrar, men är vanligast hos personer över 50 år och hos dem som har nedsatt immunförsvar. Typiska symtom på bältros är att det börjar med en brännande smärta och hudutslag på ena sidan av kroppen. Det finns effektiv behandling med antivirala medel men de måste sättas in inom 72 timmar efter insjuknandet för att ge effekt.

Annons:

Har man bältros kan man inte smitta andra människor med bältros. Bältrosblåsorna kan däremot smitta och orsaka vattkoppor hos dem som aldrig har haft vattkoppor.

Varför uppstår bältros

För att kunna få bältros måste man ha haft vattkoppor tidigare. Det är samma virus som orsakar bägge sjukdomarna. Viruset kan ligga latent i nervrötterna och aktiveras efter många år när motståndskraften hos den drabbade blivit nedsatt. Det vanliga är att bältros sitter på överkroppen eller längs ett ben, men utslagen kan förekomma var som helst på kroppen. Dubbelsidig bältros kan förekomma, men det är ovanligt.

Vanliga symtom vid bältros

Det första tecknet på bältros är en intensiv smärta på ena sidan av kroppen. Efter två till tre dagar uppstår utslag med små blåsor. Utslagen påminner om vattkoppor men vid bältros sprider de sig inte utan håller sig inom ett begränsat område. Efter ett par dagar går blåsorna sönder och det bildas sår som efterhand bildar sårskorpor. Efter två till tre veckor torkar blåsorna och skorporna faller av.
Hos en del personer kan smärtan sitta kvar under mycket lång tid efter att utslagen försvunnit.

Behandling vid bältros

I första hand behandlas smärtan med smärtstillande läkemedel eller antiinflammatoriska mediciner. Om bakterier har infekterat hudutslagen behövs ibland behandling med antibiotika.

Sök vård

• om utslagen sätter sig i ansiktet eller nära ögat, eftersom utslagen kan skada ögats hornhinna
• om man har svår smärta
• om utslagen blir infekterade
• vid symtom på bältros, när behandling sätts in tidigt blir symtomen lindrigare

Goda råd

• Håll det drabbade hudområdet torrt och rent, tvätta försiktigt ett par gånger per dag.
• Undvik att klia och riva sönder blåsorna – täck med ett luftigt förband.
• Kylbalsam eller alsollösning kan användas mot klådan.
• Receptfria smärtstillande läkemedel kan användas mot smärtan.
• Träffa inte nyfödda barn eller andra som kan vara särskilt mottagliga för vattkoppssmitta.

Vaccin mot bältros

Det finns numera ett nytt vaccin mot bältros, Shingrix, som uppnår över 90 procent skyddseffekt i alla studerade åldersgrupper. Detta vaccin kan även ges till personer med nedsatt immunförsvar. Det andra vaccinet, Zostavax, minskar risken att drabbas av bältros med ungefär hälften, men effekten avtar med tiden. Vaccin kan tas från 50 års ålder, men ingår inte i högkostnadsskyddet utan får bekostas själv.

Läs mer om bältros.

 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: