Ange ditt sökord

Målsättningen med projektet är att förbättra hälsosituationen för 25 000 kvinnor i den delstaten Madya Pradesh. Foto: Ukaram Karve

Målsättningen med projektet är att förbättra hälsosituationen för 25 000 kvinnor i den delstaten Madya Pradesh. Foto: Ukaram Karve

Bättre hälsa för indiska kvinnor i gemensamt svenskt projekt

Den utbredda fattigdom som råder i Indien har stor påverkan på människors hälsa och begränsar tillgången till den mest basala sjukvård. Allra värst drabbas kvinnor och flickor. Med det gemensamma projektet ”Women’s Health Movement India” vill Hand in Hand och 1,6 miljonerklubben förbättra rådande hälsosituation för kvinnor i Indien.

Annons:

Det 3-åriga pilotprojektet ”Women´s Health Movement India” finansieras av Svenska PostkodLotteriet.

Katastrofal situation

Kvinnors hälsosituation i Indien är katastrofal. Var tionde minut dör en kvinna i Indien på grund av förlossningskomplikationer, spädbarnsdödligheten är hög och många kvinnor är undernärda samt lider av järnbrist.

Målsättningen med projektet är därför att förbättra hälsosituationen för 25 000 kvinnor i 50 utvalda distrikt i den indiska delstaten Madya Pradesh.

Utbildning i hälsokunskap

I ett första steg kommer de kvinnor som deltar i projektet att genomgå en utbildning i hälsokunskap. Kvinnorna kommer även att erbjudas en hälsoundersökning för att ge stöd och vård efter behov.

– Vi är otroligt stolta och entusiastiska över att få möjlighet att genomföra Women’s Health Movement India i samarbete med 1,6 miljonerklubben, i projektet förbättrar vi hälsosituationen för utsatta kvinnor genom att ge tillgång till hälsovård och stärka deras status i samhället, säger Charlotte Bohman, Generalsekreterare för Hand in Hand Sweden.

Hand in Hand bekämpar fattigdom genom utbildning och företagande med visionen att skapa 10 miljoner jobb och på så sätt medverka till att utrota världsfattigdomen. Affärsmodell bygger på att hjälpa fattiga människor att hjälpa sig själva, dvs. hjälp till självhjälp.

Ett drägligare liv

1,6 och 2,6 miljonerklubben är med sina ca 30 000 medlemmar en av Sveriges största partipolitiskt obundna kvinnoorganisationer. Föreningen arbetar för bättre livskvalité och hälsa för alla kvinnor i alla åldrar. Alexandra Charles är ordförande för 1,6 & 2,6 miljonerklubben.

– Vi gläder oss åt samarbetet med Hand in Hand i Indien. Vi har ännu inte arbetat med kvinnor i Indien, så Women’s Healt Movement India känns oerhört angeläget då vi vet att kvinnornas behov av stöd och utbildning i hälsofrågor är stort. Tillsammans med Hand in Hand som redan har erfarenhet av att arbeta i Indien ser vi fram emot att förbättra kvinnornas möjligheter till ett drägligare liv, säger Alexandra Charles.

1,6 och 2,6 miljonerklubben har även systerföreningar och nätverk i Norge, Finland, Danmark, Tyskland, Belgien, Ryssland och Sydafrika.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: