Ange ditt sökord

Att vara skilsmässobarn leder inte till försämrad psykisk och fysisk hälsa

Att vara skilsmässobarn leder inte till försämrad psykisk och fysisk hälsa

En doktorsavhandling vid Linköpings universitet visar att skilsmässobarn är psykiskt och fysiskt lika friska som andra när de nått vuxen ålder och att undantaget är gruppen unga kvinnor som har sämre mental hälsa och personliga resurser än övriga i studien.

Annons:

Den nu aktuella studien omfattar barn vars föräldrar skilde sig under ett år på 1980-talet vilket i sin tur innebär att barnen nu är vuxna. Man har sett att dessa barn, trots att de varit med om en hel del jobbigt i livet som konflikter mellan föräldrarna, flyttningar och sämre ekonomi, ändå inte mår avgjort sämre än jämnåriga som vuxit upp i en mer intakt familjemiljö.

Deltagarna har svarat i intervjuer och enkäter på frågor om hur de upplevde skilsmässan, mental hälsa och livshändelser förutom själva skilsmässan. Man har även efterfrågat personliga resurser vilket i praktiken betyder känslan av sammanhang. För att göra studien komplett har man även tagit in uppgifter från psykiatrijournaler och sjukvårdsregister och till slut jämfört gruppen skilsmässobarn med barn som vuxit upp med båda föräldrarna.

Närmast skilsmässan såg man att framförallt unga flickor hade betydligt mer kontakt med psykiatrin än övriga och generellt märkte man också att skilsmässogruppen, som hade haft kontakt med psykiatrin, genom detta kunde undvika att få några avgörande konsekvenser i vuxen ålder. Självklart spelar även saker som föräldrarnas förmåga att hantera och kommunicera skilsmässan och goda personliga resurser, överlevnadsinstinkt, hos barnen också roll.

En sårbar kategori som sammantaget hade såväl sämre mental hälsa som känsla av sammanhang var kvinnor mellan 22 och 27 år som, när föräldrarna skild sig, var kring 7-12 år. Här såg man en tydlig tendens till svårighet att ta hand om sina relationer och tidigare forskning har även visat att flickor i de tidigaa tonåren löper större risk än pojkar att drabbas av depression i samband med skilsmässor och andra negativa livshändelser.

Teresia Angarne-Lindberg som har lagt fram doktorsavhandlingen kommenterar sin avhandling såhär i ett pressmeddelande:
– Trots att resultaten visar på god hälsa hos barnen 15-20 år efter skilsmässan är det viktigt att framhålla att inga barn önskar att deras föräldrar ska skilja sig. Men om föräldrarna inte har det bra tillsammans ansåg många av de intervjuade att skilsmässa kanske var den bästa lösningen, säger Teresia Ängarne-Lindberg.

Fakta: Skilsmässor

Varje år spricker cirka 20 000 äktenskap i Sverige. 2008 fick 47 000 barn uppleva att deras föräldrar separerade, upplösta samboförhållanden inräknade

Vill du läsa fler nyheter och artiklar inom hälsa medicin och välbefinnande? Klicka här

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: