Ange ditt sökord

Torbjörn har vant sig vid injektionerna och samtidigt kollar han sina värden kontinuerligt med en liten enhet hemma. Foto: Shutterstock

Torbjörn har vant sig vid injektionerna och samtidigt kollar han sina värden kontinuerligt med en liten enhet hemma. Foto: Shutterstock

Att leva med typ 2-diabetes – möt Torbjörn

Att få diagnosen typ 2-diabetes var inte bara oväntat utan också överväldigande för Torbjörn. Men han är långt ifrån ensam, runt tre till fyra procent av Sveriges befolkning har typ 2-diabetes.

Annons:

Risken för typ 2-diabetes ökar med stigande ålder och bland landets 75-åringar räknar man med att minst tio procent har typ 2-diabetes, en sjukdom som generellt också har blivit vanligare.

Diabetes konstaterades vid hälsokontroll

Det var för fem år sedan under en vanlig hälsokontroll som diagnosen konstaterades. Det i sig var inget dramatiskt, man tog ett urinprov och så konstaterades det att det var typ 2-diabetes, minns Torbjörn.

Även om själva diagnostiseringen var enkel så var reaktionen efter att ha fått diagnosen lite mer dramatisk.

Först kände jag faktiskt att provsvaret måste vara fel, jag kan väl inte ha diabetes? Jag visste ingenting om diabetes innan och det är klart att jag blev orolig, skulle jag nu leva med det här livet ut, säger Torbjörn.

Provade sig fram till rätt behandling

Torbjörn som är pragmatiker vande sig vid tanken på att leva med diabetes och under åren har behandlingen förändrats.

Direkt efter diagnosen var det bara att lägga om kostvanorna. Jag började dessutom motionera mer än vad jag hade gjort innan. Därefter togs ett nytt prov och det visade sig då att jag faktiskt hade bättre värden än innan, så det är verkligen ett gott råd, men jag hade fortfarande diabetes. Då sattes jag på tablettbehandling morgon och kväll, berättar Torbjörn.

Tablettbehandling ges till en tredjedel av de som lever med typ 2-diabetes. Ytterligare en tredjedel behöver daglig insulinbehandling via injektioner. För Torbjörn visade sig tablettbehandlingen vara effektiv, däremot kom magen inte överens med tabletterna.

Jag fick gå över till injektioner och i dag är det vad som gäller. Jag har vant mig vid injektionerna och samtidigt kollar jag mina värden kontinuerligt med Freestyle light som är en liten enhet jag använder hemma. Har man insulinspruta och mätutrustning är det enkelt att dosera vid behov, säger Torbjörn.

Sedan diagnosen har livet rullat på för Torbjörn förutom en förändring. 

Numera måste jag även kontrollera ögonen en gång per år då det är så att diabetes även kan påverka ögonen, förklarar Torbjörn. 

Nya och bättre matvanor underlättar

Enligt Diabetesförbundet har cirka 350 000 svenskar typ 2-diabetes och Torbjörn har några tankar på hur den som får diagnosen idag kan tänka.

Det är viktigt att inte deppa ihop över diagnosen, det leder ingenstans. Istället ska du fokusera på dig och din kropp och ta hand om dig. Det gör du genom att exempelvis tänka på vad du äter och motionera, helst varje dag, säger Torbjörn. 

Just matvanorna är något som Torbjörn har tagit till sitt hjärta och får han ge något extra råd på vägen till den som precis som honom lever med typ 2-diabetes är det att tänka på vad man stoppar i sig.

Varierad kost, mera grönsaker, fasta mattider och att äta flera gånger per dag är mitt råd. Det funkar för mig. Att äta fullkornsbröd eller surdegsbröd och så undviker jag vitt bröd. 

Namn: Torbjörn

Bor: Dalarna

Familj: Ensamstående med barn och barnbarn

Gör: Pensionär

Senast lästa bok: Det mesta jag läser är på min iPad, fakta och historia. 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: