Ange ditt sökord

För Calle var somrarna som barn hemskt jobbiga och det var framförallt i samband med gräspollen. Foto: Shutterstock

För Calle var somrarna som barn hemskt jobbiga och det var framförallt i samband med gräspollen. Foto: Shutterstock

Att leva med allergi – möt Calle

En fjärdedel av Sveriges befolkning lider av allergi, och då specifikt pollenallergi. Calle Erlandsson är en av alla de svenskar för vem den grönare tiden på åren sedan barnsben blir något av en plåga. 

Annons:

För den som har pollenallergi innebär det i praktiken att det egna immunsystemet överreagerar när man utsätts för de proteiner som finns i pollen och sporer. Vid den reaktionen bildas allergiantikroppar och man utvecklar en känslighet. Många känner igen symtom som nysningar och rinnande näsa eller besvär med ögonen i samband med pollenallergi. 

Redan tidigt, kanske vid fem-sex års ålder fick jag diagnosen pollenallergi, berättar Calle.

Somrarna var värsta perioden

Det är på vårkanten, när temperaturen stiger och naturen vaknar till liv som besvären brukar börja för den som är pollenallergiker. När det är som värst är ofta individuellt. Callen minns det som att somrarna var värst.

Somrarna när jag var barn var faktiskt hemskt jobbiga och det var framförallt i samband med gräspollen, minns Calle.

För Calle är den allra mest besvärliga tiden på året i början på sommar, runt midsommar. För andra kan besvären vara som värst tidigt på våren eller senare på sommarhalvåret. För den som är pollenallergiker är det viktigt att börja medicinera tidigt, helst redan innan symtomen börjar visa sig.

Jag börjar tidigt med medicin för att hinna bygga upp ett försvar i kroppen. Redan i mars-april börjar jag äta tabletter och använda nässpray och ögondroppar, säger Calle.

Därför ska behandling påbörjas tidigt

Maria Calles är farmacispecialist på Apotek Hjärtat och hon förklarar varför Calles behandlingsstrategi är helt korrekt.

Anledningen till att man vill att du vid pollenallergi börjar behandla tidigt är att om du väntar för länge så har histaminer och andra ämnen som frisätts vid en allergisk reaktion hunnit sätta igång den inflammatoriska processen ordentligt. Då är det helt enkelt svårare att få hejd på symtomen, säger Maria Calles.

De flesta allergimediciner såsom antihistamintabletter, nässprayer med antihistamin, kortison eller kromoglikat samt ögondroppar med antihistamin eller kromoglikat är receptfria och många klarar sig bra med dessa preparat, förklarar Maria Calles. Det största misstaget personer med pollenallergi begår är enligt Maria Calles att man inte behandlar sig regelbundet utan bara när man har som mest besvär. 

Besvären har blivit lindrigare med åren

Allergi kan förändras med åren och besvären likaså. För Calle har det definitivt skett en utveckling med ålder, en positiv utveckling.

Det har faktiskt blivit bättre nu när jag har blivit äldre. Jag upplever till exempel att jag är sjukare kortare perioder jämfört med förr. Det kan ju också bero på att medicinen har utvecklats under årens lopp och blivit mer effektiv idag, konstaterar Calle.

Att undvika pollen är svårt då det finns naturligt runtomkring oss konstant. Däremot förklarar Calle att man genom åren lär sig att hantera allergin.

Har man som jag haft pollenallergi länge så vet man oftast hur man skall göra för att pollensäsongen skall vara uthärdlig, konstaterar Calle. 

Calles tips till den som också lider av pollenallergi är att förebygga så gott det går.

Jag undviker öppna fönster och ser till att byta kläder ofta. När jag har möjlighet passar jag även på att badda ansiktet med vatten vilket kan vara skönt när man känner av allergin, avslutar Calle. 

Namn: Carl Ahrén

Bor: Vallentuna

Familj: Sambo och två barn

Gör: Säljare

Senast lästa bok: Våra Kolonier – de vi hade och de som aldrig blev av ”Med Herman Lindqvist

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: