Ange ditt sökord

Astmatiker sjukare av storstadsluft

Astmatiker sjukare av storstadsluft

Sedan 1950-talet har forskare sett kopplingar mellan luftföroreningar och en ökning av lung och hjärt-kärlsjukdomar. Forskning visar att både dieselavgaser och ozon ger inflammation i luftvägarna.

Annons:

Barn och patienter med astma, kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) eller hjärt-kärlsjukdom är särskilt känsliga för dessa luftföroreningar. Nu visar Jenny Bosson doktorand vid enheten för lungmedicin, Institutionen för folkhälsa vid Umeå Universitet, att inflammationen i luftrören förstärks när man utsätts för både ozon och diesel avgaser, något som är typiskt för personer som bor i storstäder. Här är dieselavgashalten hög i rusningstrafik och ozonhalterna höga fram på eftermiddagen.

I en av avhandlingens delstudier visar Jenny Bosson att astmatiker har regerar genom att frisätta fler signalmolekyler kopplade till inflammation inom sex timmar efter ozonexponering jämfört med friska individer. Det innebär att en astmatiker kan försämras i sin sjukdom efter ozonexponering.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: