Ange ditt sökord

Med den optiska hjärtsensorn kan funktionen för notiser om oregelbunden hjärtrytm då och då kontrollera användarens hjärtrytm i bakgrunden. Foto: Shutterstock

Med den optiska hjärtsensorn kan funktionen för notiser om oregelbunden hjärtrytm då och då kontrollera användarens hjärtrytm i bakgrunden. Foto: Shutterstock

Om förmaksflimmer inte behandlas är det en av de största bidragande faktorerna som kan leda till stroke. Foto: Shutterstock

Om förmaksflimmer inte behandlas är det en av de största bidragande faktorerna som kan leda till stroke. Foto: Shutterstock

EKG-appen och funktionen för notiser om oregelbunden hjärtrytm är nu CE-märkta och godkända inom EES. Foto: Shutterstock

EKG-appen och funktionen för notiser om oregelbunden hjärtrytm är nu CE-märkta och godkända inom EES. Foto: Shutterstock

Apple Watch tar EKG direkt på din arm

Nu finns appen EKG på Apple Watch Series 4 vilket ger dig som användare möjlighet att ta ett EKG direkt på handleden och registrera din hjärtrytm när du upplever symtom som snabba eller oregelbundna hjärtslag vilket kan ge dig och din läkare värdefull information. 

Annons:

EKG-appen och funktionen för notiser om oregelbunden hjärtrytm är nu CE-märkta och godkända inom EES. Funktionen finns nu tillgänglig i 19 europeiska länder, bland annat Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien, Sverige och Tyskland.

Kan upptäcka oregelbunden hjärtrytm

Om förmaksflimmer inte behandlas är det en av de största bidragande faktorerna som kan leda till stroke, vilket är världens näst vanligaste dödsorsak. AF Association uppskattar att det finns cirka 11 miljoner personer i Europa som lever med förmaksflimmer som är den vanligaste typen av onormal hjärtrytm.

Funktionen för notiser om oregelbunden hjärtrytm på Apple Watch kan med jämna mellanrum kontrollera användarens hjärtrytm i bakgrunden och skicka en notis om den upptäcker en oregelbunden hjärtrytm som tyder på förmaksflimmer. I USA samarbetade Apple med FDA (Food and Drug Administration) under flera år för att EKG-appen och funktionen för notiser om oregelbunden hjärtrytm skulle få De Novo-klassificering och därmed kunna erbjudas till allmänheten. Idag ingår EKG-appen och funktionen för notiser om oregelbunden hjärtrytm2 i en gratis uppdatering till watchOS 5.2 och kommer att hjälpa användarna att upptäcka tecken på förmaksflimmer som är den vanligaste typen av oregelbunden hjärtrytm.

EKG direkt på armen

Nya inbyggda elektroder i Digital Crown (kronan, reds.anm.) och glasbaksidan på Apple Watch Series 4 fungerar tillsammans med EKG-appen så att kunderna kan ta ett EKG som liknar det de får vid ett klassiskt EKG med en avledning. När användaren vill göra en EKG-registrering, antingen efter en notis om oregelbunden hjärtrytm eller av någon annan anledning, är det bara att starta den nya EKG-appen på Apple Watch Series 4 och hålla fingret på Digital Crown. När användaren håller på Digital Crown sluts kretsen så att hjärtats elektriska signaler kan mätas. Efter 30 sekunder klassificeras hjärtrytmen som antingen förmaksflimmer, sinusrytm eller oklar. Alla mätningar, deras klassificeringar och symtom lagras tryggt i appen Hälsa lokalt på användarens iPhone. Användaren kan sedan dela en pdf som visar resultatet med sina läkare.

EKG-appens förmåga att korrekt klassificera en EKG-registrering som förmaksflimmer respektive sinusrytm har utvärderats i en klinisk studie med närmare 600 deltagare. Rytmklassificering för ett EKG med 12 avledningar av högsta kvalitet utfört av en kardiolog jämfördes med rytmklassificeringen för ett samtidigt avläst EKG med EKG-appen. Studien visade att EKG-appen på Apple Watch hade 98,3 procents känslighet för klassificering av förmaksflimmer och 99,6 procents specificitet för klassificering av sinusrytm vid klassificerbara registreringar. Under studien kunde 87,8 procent av EKG-registreringarna klassificeras av EKG-appen.

Notiser om oregelbunden hjärtrytm

Med hjälp av den optiska hjärtsensorn i Apple Watch Series 1 (företagets första version av klockan) eller senare kan funktionen för notiser om oregelbunden hjärtrytm då och då kontrollera användarens hjärtrytm i bakgrunden och leta efter tecken på oregelbunden hjärtrytm som tyder på förmaksflimmer. Om en oregelbunden hjärtrytm upptäcks vid fem rytmavläsningar under minst 65 minuter uppmärksammas användaren genom en notis.

– Det är spännande att upptäcka potentialen i Apple Watch för att kunna upptäcka eventuella problem med oregelbunden hjärtrytm tidigare, säger professor Martin Cowie, professor i kardiologi vid Imperial College London med hembas på Royal Brompton Hospital och ordförande för Europeiska kardiologsällskapets kommitté för digital hälsa.

Apple Watch i stor hjärtstudie

Funktionen för notiser om oregelbunden hjärtrytm granskades nyligen i Apples hjärtstudie.  Med över 400 000 deltagare var Apples hjärtstudie den största screening-studie av förmaksflimmer som någonsin genomförts och är även en av de största hjärt-/kärlstudier som genomförts hittills. En delmängd data från Apples hjärtstudie lämnades in till FDA som information inför godkännande av funktionen för notiser om oregelbunden hjärtrytm.

I den delstudie på deltagare som fick en notis om oregelbunden hjärtrytm på sin Apple Watch, samtidigt som de genomförde en klassisk EKG-registrering, visade 80 procent förmaksflimmer vid den klassiska EKG-registreringen och 98 procent visade förmaksflimmer eller någon annan kliniskt relevant arytmi.

– Idag finns det cirka 11 miljoner personer i Europa som lever med förmaksflimmer som är den vanligaste typen av onormal hjärtrytm. Tillgång till en bärbar EKG- och pulskontroll kan vara ett värdefullt verktyg i vår kamp för att främja hjärthälsa i Europa. Innovationsmöjligheterna för att förbättra patientvården är enorma och det här är ett stort framsteg, , säger professor Martin Cowie.

Få tydlig information om symtom som kräver medicinsk hjälp

Vid aktivering av de nya hjärtfunktionerna får användarna gå igenom en konfigurationsprocess på skärmen. De får information om vem som kan använda funktionerna, vad funktionerna kan och inte kan upptäcka, vilka resultat användarna kan få, hur resultaten ska tolkas samt tydliga anvisningar om vad användarna ska göra om de får symtom som kräver omedelbar medicinsk hjälp.

– Vi är övertygade om att de här funktionerna kommer att hjälpa våra användare i sina möten med vården och samtal med läkare. Med EKG-appen och funktionen för notiser om oregelbunden hjärtrytm får våra kunder nu en bättre förståelse för hur deras hjärta fungerar och mår, säger Sumbul Desai, läkare och Vice President of Health på Apple.

Fakta EKG och notiser om oregelbunden hjärtrytm på Apple Watch

EKG-funktionen är tillgänglig på Apple Watch Series 4  och kräver iPhone 5s eller senare med iOS 12.2 EKG-appen upptäcker inte hjärtattacker, blodproppar, stroke eller andra hjärtrelaterade tillstånd som högt blodtryck, hjärtsvikt, högt kolesterolvärde eller andra former av arytmier. Notiser om oregelbunden hjärtrytm är tillgänglig för Apple Watch Series 1 och senare och kräver iPhone 5s eller senare med iOS 12.2. Funktionen för notis om oregelbunden hjärtrytm upptäcker inte hjärtattacker, blodproppar, stroke eller andra hjärtrelaterade tillstånd som högt blodtryck, hjärtsvikt, högt kolesterolvärde eller andra former av arytmier.

Fakta Tecken på förmaksflimmer

När hjärtrytmen är störd kan det vara förmaksflimmer. Nedan följer några symtom vid förmaksflimmer, de två översta är de vanligaste. För några uppstår endast få symtom, men för de flesta uppstår inga symtom alls. Om du misstänker förmaksflimmer är det därför viktigt att du kontaktar din läkare eftersom obehandlat förmaksflimmer ökar risken för stroke och allmänt försämrar livskvaliteten.

  • Hjärtat slår fler slag än vanligt
  • Pulsen känns snabb och oregelbunden
  • Yrsel
  • Andnöd
  • Svettning
  • Trötthet
  • Svaghet
  • Bröstsmärta
  • Illamående
  • Svimning

Fakta – Vad är EKG?

EKG (elektrokardiogram) används för att mäta ditt hjärtas elektriska aktivitet. Hjärtsjukdomar och störningar kan upptäckas med hjälp av ett EKG och det är vanligt att man i en hälsoundersökning får ta ett EKG.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: