Ange ditt sökord

Alla, även hälsosamma personer, kan drabbas av brustet hjärta.  Foto: Shutterstock

Alla, även hälsosamma personer, kan drabbas av brustet hjärta. Foto: Shutterstock

Allt om brustet hjärta (takotsubo) – orsak, symtom och diagnos

Inom kulturen har ett brustet hjärta ofta fått symbolisera olycklig kärlek men faktum är att medicinskt kan ett brustet hjärta, takotsubo, faktiskt leda till hjärtsjukdom.

Annons:

Forskning har visa att diagnosen takotsubo ställs allt oftare men också att fler idag får rätt behandling.

Orsaker till brustet hjärta

Alla, även hälsosamma personer, kan drabbas av brustet hjärta. Orsaken är stress och det drabbar fler än man tidigare trott. Enligt Hjärt-lungfonden kommer mellan sex till åtta procent till akuten med hjärinfarktsymtom och normala kranskärl, av dessa får cirka hälften diagnosen hjärtinfarkt med rena kärl och hälften får diagnosen takotsubo.

Man vet att stresshormoner påverkar hjärtat och en hypotes är att takotsbuo startar i hjärnan via en nervsignal som ges direkt till hjärtats muskler. Eftersom stress, särskilt långvarig sådan, är en stor påverkansfaktor så vet man att avgörande livssituationer är en stor avgörande faktor.

Orsaker till brustet hjärta

  • Akut sorg
  • Trauma
  • Stress

Det kan vara allt från plötsliga dödsfall eller sjukdom till trafikolyckor, misshandel och själklart även i vissa fall hjärtesorg, om det är trauamtiskt och stressande.

Symtom vid brustet hjärta

Eftersom takotsubo och hjärtattacker har en liknande symtombild händer det att takotsubo ibland blir felaktigt diagnosticerad. Skillnaden är att i fallet med takotsubo så hittar man inga tecken på att artärerna är blockerade, EKG visar olika resultat, blodprover visar inga tecken på skada påhjärtat och återhämtningen sker relativt snabbt. Särskilt tydligt blir det också om man kan symtomen till extrem emotionell eller psykisk stress.

Symtomen kan uppstå även om du inte tidigare har några problem med hjärtat.

Vanliga symtom vid brustet hjärta

Hjärtats kammare, vanligtvis den vänstra, vidgar sig och antar en ballonliknande form som försämrar hjärtats pumpförmåga.

  • Bröstsmärta.
  • Svårt att andas.
  • Förhöjda värden av hjärtskademarkören troponin.
  • Onormalt EKG.

Diagnos vid brustet hjärta

Om läkaren misstänker att du kan ha drabbats av takotsubo kan man behöva utföra en kärlkransröntgen. Andra prover, dels för att fastställa diagnosen men också utesluta andra tillstånd, är blodprov, EKG, hjärtröntgen eller ekokardiografi.

Känner du igen dig i symtomen eller upplever besvär med hjärtat, särskilt i samband med stress, prata omgående med din läkare för vidare råd och diagnos. Det är alltid viktigt att ta problem med hjärtat på allvar och tidigare upptäckt ger bättre möjligheter för god vård och bättre livskvalitet.

Behandling vid brustet hjärta

Behandlingen vid takotsubo ska inte, i de fall hjärtat och kranskärlen är normala, inte vara lika agressiva som vid akut hjärtinfarkt.

Då tillståndet är stressutlöst kan man behandla med betablockerare samt aspirin som verkar förebyggande mot blodpropp. Parallellt kan du även behöva psykologiskt eller koginitivt stöd för att minska risken för återfall och få hjälp att hantera det som är jobbigt.

Att leva med brustet hjärta

Många situationer i livet, både förutsedda och oförutsedda, kan leda till sorg och stress. Beroende på hur djupt sorgen eller stressen sitter kan det påverka oss olika men att det påverkar oss, både psykisk och fysiskt, rådet det inget tvivel om.

Som tur är så är takotsubo övergående, det vill säga inom några dagar eller veckor återgår hjärtats form till det normala. Som patient återhämtar du dig betydligt snabbare än en hjärtinfarktspatient. Vanligtvis återfinns inte heller några skador i hjärtat och de uppföljningar man har gjort har visat på få återfall.

Det viktigaste är att du får hjälp så att du kan hantera dina känslor på ett hälsosamt sätt och inte låta dessa få stå i vägen för en god hjärthälsa. Ta hand om dig och ditt hjärta!

Annons:

Källor:

American Heart Association, Hjärt- lungfonden

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: