Ange ditt sökord

För den som inte är diagnostiserad med glutenintolerans kan det bara vara en dyr historia att köpa glutenfritt i butikerna.  Foto: Shutterstock

För den som inte är diagnostiserad med glutenintolerans kan det bara vara en dyr historia att köpa glutenfritt i butikerna. Foto: Shutterstock

Allt mer populärt med glutenfritt – men experterna är kritiska

Att köpa glutenfritt har de senaste åren blivit allt mer populärt och livsmedelsindustrin och butikerna har varit snabba med att haka på den ökande efterfrågan. Men det finns anledning till att vara kritisk till den ökande trenden menar läkare och näringsexperter.

Annons:

Framförallt är det bristen på hälsoeffekter, om du inte är glutenintolerant, och den dyrare inköpskostnaden som man ställer sig kritiska till.

Australiensisk studie

För några år sedan publicerades en forskningsstudie från Australien som fick stor genomslagskraft och kom att bli startskottet för den glutenfria trenden. Studien visade att fler människor än man tidigare trott är känsliga för gluten.

Även om delar av studien dementerades vid senare tillfälle fick studien ändå spridning över hela världen och bidrog till en trend att äta glutenfritt. En trend som alltså även spred sig till våra breddgrader och påverkar våra inköpsvanor.

Ökar livsmedelskostnaderna i onödan

En negativ effekt av en glutenfri diet är kostnaden, glutenfria varor är många gånger mer kostsamma. Det läkare och näringsexperter kritiserar är teorin om att glutenfritt skulle vara mer hälsosamt och ge hälsoeffekter hos många fler än de som verkligen är glutenintoleranta. Det finns i dagsläget inga bevis för detta utan glutenfria produkter, och de hälsoeffekter de bidrar med, gäller de personer som faktiskt är glutenintoleranta.

För övriga blir det istället en dyrare matkostnad utan några direkta påvisade hälsoeffekter.

Missar orsaker bakom

En risk med att anta att du är glutenintolerant är att man kan missa andra eventuella hälsoproblem. Det finns många orsaker till att vi blir dåliga i mage och tarm och det behöver inte bara vara glutenintolerans. Louise Ungerth är taleskvinna på Konsumentföreningen Stockholm och hon säger till tidningen Metro att man kan koppla den glutenfria trenden till en ökad oro för kroppsliga fenomen som egentligen är fullt normala.

Som exempel nämner Louise Ungerth gaser i magen och menar att man förr accepterade att man var lite gasig men att man inte gör det idag utan förutsätter att man ska vara 100 procent problemfri. Louise Ungerth uppmanar de som upplever problem med magen att gå till läkaren för att få en ordentligt utredning.

Bra att äta hälsosamt

Den rådande trenden, att ta hand om sin kropp, är positiv överlag. Däremot skulle många som inte har någon diagnos istället för att äta glutenfritt kunna få större hälsovinster genom att äta grönare och mer varierat, det säger Livsmedelsverkets nutritionist Åsa Brugård Konde till tidningen.

Åsa Brugård Konde menar att man istället för att hålla på med dieter och helt ta bort vissa livsmedel istället hittar ett sätt att äta som fungerar livet ut.

Inte nått sin topp

Den glutenfria trenden menar experterna har inte nått sin topp än, marknaden spås däremot få en större variation av varor.

Det kan bland annat innebära att allting pekar mot att livsmedelsmarknadne går mot en trend där produkterna inte bara är glutenfria utan har en hälsosam profil från grunden.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: