Ange ditt sökord

Man räknar med att ungefär 10 procent av Sveriges hundar lider av någon form av allergi.  Foto: Shutterstock

Man räknar med att ungefär 10 procent av Sveriges hundar lider av någon form av allergi. Foto: Shutterstock

Allt fler hundar drabbas av allergi

De senaste sju åren har diagnoser hos hundar som har med allergier och hudproblem att göra ökat  med närmare 90 procent.

Annons:

Det visar skadestatistik från försäkringsbolaget Agrias. En femtedel av alla hundar som går till veterinären idag söker hjälp för någon form av hudbesvär, något som kan vara ett tecken på allergi då hundar tar upp allergener även via huden.

Vanligast med allergi mot dammkvalster

Man räknar med att ungefär 10 procent av Sveriges hundar lider av någon form av allergi. 

Den allra vanligaste formen hos hundar är allergi mot dammkvalster. Precis som för människor är det viktigt att upptäcka eventuella allergier tidigt för att kunna påbörja behandling då allergier kan vara mycket besvärligt för hunden. 

Atopi

Atopi är allergi mot ämnen som finns i omgivningen och Agria rapporterar att man i studier kan se en ökning av just den allergiformen hos skandinaviska hundar. 80 procent av hundarna har allergi mot ämnet dammkvalster och det är vanligt att hunden även har någon form av reaktion mot födoämnen.

Symtom vid allergi hos hundar

Allergi hos hundar visar sig vanligen när hunden är mellan ett halvt och tre år gammal. Många av de symtom som hundar med allergi uppvisar känns igen från de symtom människor får.

  • Rinnande ögon
  • Klåda
  • Bitande/slickande på tassen
  • Kliande (framförallt i öron, tassar, ljumskar, armhålor, ansikte och stjärt)
  • Öronbekymmer (vanlig tidig symtom)

Om du känner igen några av dessa symtom hos din hund, kontakta veterinär som kan hjälpa din hund att komma till rätta med problemen. (För oss människor kan du läsa mer i den här artikeln om vikten av att påbörja tidig behandling vid pollenallergi)

Skräddarsydd behandling

Veterinär Kerstin Bergvall är hudspecialist på Sveriges Lantbruksuniversitet och säger till Agria att man skräddarsyr behandlingen efter varje enskild hund. 

Några av behandlingsmetoderna är kosttillskott i form av omega-3 och omega-6 som kan hjälpa hundens skyddsbarriärer. I andra fall behöver man behandla med antihistamin eller vaccinera hunden. För en del hundar kan det räcka med bara kosttillskott och en dusch. 

Anledningen till att en dusch kan hjälpa är att hundar, till skillnad från människor, även tar upp allergenerna genom huden.

De här raserna drabbas oftast av allergi

1. Bullterrier

2. Boxer

3. West highland white terrier

4. Welsh terrier

5. Staffordshire bullterrier

6. American staffordshire terrier

7. Rhodesian ridge back

8. Jack russel

9. Wachtelhund

10. Schäfer

(källa: Agria)

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: