Ange ditt sökord

Barn som växte upp på en bondgård hade en lägre tendens att utveckla allergi.  Foto: Shutterstock

Barn som växte upp på en bondgård hade en lägre tendens att utveckla allergi. Foto: Shutterstock

Allt fler drabbas av allergi – ökad hygien kan vara boven

Pollenallergi och andra allergier har de senaste femtio åren tredubblats och man tror sig veta att det finns en huvudsaklig förklaring.

Annons:

Det skriver tidningen Metro i sin nätupplaga.

30 procent lider av allergi

Över 30 procent av svenskarna lider idag av någon slags allergi. Sedan 60-talet har antalet personer med pollenallergi och andra allergier tredubblats och orsaken är något av en gåta.

Tidigare har man bland annat misstänkt stress, rökning, fel mat och minskad amning ligga bakom ökningen, något som man tror inte längre stämmer.

Syskon minskar risken

Istället misstänks den huvudsakliga orsaken till att fler drabbas av allergier vara vår ökade hygien. Det finns till exempel studier som visar att barn som växer upp på bondgård med kreatur löper mindre risk att bli allergiska. Orsaken till det tros vara att de utsätts för en helt annan bakterieflora.

Barn som växer upp med många syskon verkar också ha en tendens att bli mindre allergiska något som kopplats till att de utsätts för fler infektioner tidigare än andra. 

Hygienteorin

Hygienterorin är en relativt vanlig förklaring och handlar i grunden helt enkelt om vilka bakterier och mikrober vi utsätts för och inte utsätts för när vi är i småbarnsåldern. Ju mer benägna vi blir till att hålla rent omkring oss desto färre baktierekulturer möter vi och det kan ge upphov till större benägenhet att drabbas av allergier.

Bengt Björksten, professor emeritus i allergiprevention vid Karolinska Institutet, säger till Metro att även om det fortfarande rör sig om hypoteser är det den enda förklaringen som tycks hålla.

Mer kunskap

Hygienteorin handlar alltså i praktiken inte om hur du tädar eller tvättar dig, något som fortfarande är viktigt. För att undvika att allergierna ökar menar Bengt Björksten att man behöver lära sig mer om förändringar i de normala bakterierna som finns i vår miljö.

Man vet sedan tidigare att högre levnadsstandard leder till att fler utvecklar allergi. Det finns även samband mellan hög utbildning och ökad risk för allergi som man tror kan kopplas till hygienteorin. 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: