Ange ditt sökord

Allergivaccination mot gräspollen i tablettform – Nu godkänd för barn

Allergivaccination mot gräspollen i tablettform – Nu godkänd för barn

Läkemedelsverket har nu godkänt Grazax - den första allergivaccinationen i tablettform mot gräspollenallergi, en av de vanligaste allergierna i Sverige. Godkännandet gäller behandling av barn från 5 år och uppåt som lider av gräspollenorsakad rinit och konjunktivit, så kallad hösnuva.

Annons:

Grazax

är den första behandlingen som inte bara behandlar symtomen utan också orsaken till sjukdomen.

– Godkännandet innebär ett viktigt tillskott i behandlingen av allergisk sjukdom hos barn. Med allergivaccination kan vi behandla själva orsaken till allergin och inte bara erbjuda en behandling mot symptomen. Behandlingen är också enkel och barnvänlig genom att den tas i tablettform säger Päivi Söderman, Barnallergolog vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus, Karolinska Universitetssjukhuset.

Tablettvaccination behandlar orsaken och minskar därmed hösnuva och symtomlindrande medicinering

Grazax fungerar genom att barnet under tre års tid tar en tablett dagligen innehållande det protein av gräspollenallergenet som de flesta barn är allergiska emot. Denna behandlingsmetod, ofta kallad allergivaccination, framkallar en skyddande immunreaktion hos barnet och skapar en immunologisk tolerans som hämmar eller till och med avbryter den allergiska reaktionen mot gräspollen. Resultat från den kliniska studie som godkännandet baserar sig på visar att barn som tar Grazax tablettvaccination, i jämförelse med barn som enbart tar symtomlindrande behandling, minskar hösnuvesymtomen och behovet av symtomlindrande läkemedel. Dessutom fick de barn som behandlats med Grazax färre dagar med astmabesvär. Studien visar även att Grazax tolereras väl.

För många patienter fungerar inte de symtomlindrande medicinerna tillfredsställande. Ungefär 60 % av patienterna som använde symtomlindrande mediciner anser att de inte får tillräcklig effekt av sin behandling. För denna grupp av patienter är allergivaccination ett effektivt behandlingsalternativ.

Hösnuva påverkar livskvalité negativt

Att barn får behandling mot sin hösnuva är viktigt både ur en medicinsk och en social aspekt.
Studier visar att barn som inte får behandling mot hösnuva har en ökad risk för att få problem i skolan i form av ökad frånvaro och sämre skolresultat som följd. Allergiska symtom kan också leda till sömnproblem och begränsningar i barnens sociala aktiviteter. Problem som i slutändan leder till att hela familjen påverkas.

– Vid s.k. hösnuva utlöser den allergiska reaktionen inte bara rinnsnuva och nästäppa, utan man får symtom från flera olika organ i kroppen. Ögonen kliar, blir röda och svullnar igen, luftrören irriteras, man nyser och hostar och får astmabesvär.

Många barn och ungdomar lider dessutom av trötthet och koncentrationssvårigheter. Detta påverkar i hög grad skolarbetet och även fritidsaktiviteter. Man orkar inte leka, hoppa rep, träna fotboll eller hålla på med olika fysiska aktiviteter som är så viktigt för alla barn och ungdomar, säger Päivi Söderman, Barnallergolog vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus, Karolinska Universitetssjukhuset.

Det är relativt vanligt förekommande att barn med en allergi så småningom utvecklar fler allergier och slutligen kanske även astma. Allergivaccination behandlar orsaken till allergin och ger bestående symtomlindring och påverkar det naturliga sjukdomsförloppet i positiv riktning.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: