Ange ditt sökord

Allergi

Allergi

Är rinnande näsa, svidande ögon eller hosta alltid infektioner? När vi har våren här, får du inte glömma att det nu mycket väl kan handla om allergier, som ger liknande besvär.

Annons:

Har du en rinnande näsa finns det en rinnsnuva som kallas vasomotorisk rhinit, där man inte har något känt ämne som förorsakar snuvan. Till skillnad från den allergiska rhiniten, som ger samma symtom, men är beroende på ett allergiframkallande ämne. Symtom är vattnig snuva, nästäppa ofta i kombination med rodnande, kliande ögon, samt röda ögonvitor.

Inte sällan är det nysningar med i sammanhanget, vilket gör att man kallar tillståndet för hösnuva. Typiskt är att man bara har detta vid kontakt med häst, katt eller hund, eller att det kommer nu på våren, när lövträden, framför allt björken börjar slå ut. Vid midsommartid handlar det om timotej och liknande blommor som förorsakar besvären. I augusti är som regel besvären orsakade av gräset gråbo som framförallt växer i vägkanterna.

Hur utreder man de här problemen?

Jag höll på att skriva, som vanligt är det nu tal om en ordentlig anamnes. Härmed menas att man hör sig för om arvet. När kommer problemen, vid vilka tillfällen eller situationer? Får man svar att det blir bekymmer på försommaren och sedan försvinner, kan man anse att utredningen är avslutad. Precis som när man hör att det blir uttalade besvär vid kontakt med hund eller katt. Handlar det om lite diffusa besvär gör man en utredning med blodprover och möjligen även provokationstester av olika slag.

Har patienten däremot ständig snuva, måste man alltid undersöka näsans slemhinnor för att utesluta polyper eller andra förändringar som behöver behandlas på ett mer specifikt sätt. Liksom vid näspolyper och luftrörsbesvär av astmatisk karaktär får man inte glömma att höra hur patienten har det med intaget av Acetylsalicylsyra, ASA-ämnet som finns i magnecyl och Treo.

Man kan nämligen finna att en del personer har en överkänslighet mot just ASA. Man kan då göra provokationstest mot detta hos en allergolog eller lungläkare för att få reda på om det finns en sådan överkänslighet eller inte. Inte minst med tanke på att väldigt många människor tar just ASA vid huvudvärk och andra värkproblem.

Hosta

När det gäller hosta kan det lika väl som det handlar om en reell förkylningsvirus, även här handla om andra sjukdomar, olika former av bakteriella sjukdomar eller andra små främmande kroppar som orsakar problemen. Det kan vara en lättare eller begynnande astma som orsakar detta eller i vissa fall början till en hjärtsvikt, se vidstående artikel. Vaknar du på natten av hosta, får du inte glömma att det kan handla om besvär från matstrupen, där magsaft i små mängder kan komma upp och förorsaka en retning till hosta.

Utifrån grundorsaken, får man sätta in den lämpligaste behandlingen. Handlar det om periodiska besvär, kan du på apoteket själv köpa receptfria tabletter av antiallergisk typ. Har du mer bekymmer i ögonen förskriver man olika typer av ögondroppar. Till näsan använder man sig idag ofta av inandningskortison eller antihistaminer med god effekt.

Jag vill varna för alltför flitigt användande av andra nässprayer, typ Otrivin och Nezeril, som i sig är bra att ta i några dagar vid förkylning, men som vid en för långvarig och flitig användning kan ge bekymmer med att slemhinnan genast sväller upp när du slutar att använda preparatet och det gör att du blir tät igen. Du ska följa ordinationen som finns med i förpackningen och inte ta preparatet längre än en vecka, absolut inte mer än tio dagar!

Vid hosta och luftrörbesvär använder vi idag med god framgång inandningskortison om man fastställt att det här rör sig om astma. Under de senaste åren har vi lärt oss ganska mycket om allergier, som vi dessvärre ser ökar. Man har funderingar om detta hänger samman med vår vällevnad, då man i andra länder med betydande sjuklighet i till exempel infektionssjukdomar har betydligt lägre grad av allergier! Finns det här någonting vi kan lära oss vidare av i framtiden? Högst troligt!

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: